Få indblik i, hvad der rører sig i hotel-, restaurant- og turismebranchen med dagens presseklip.
Fødevarestyrelsen har haft fokus på nedkøling af færdige retter. 91 pct. af de kontrollerede butikker, slagtere, restauranter og kantiner vidste, hvordan de skal køle varme retter ned, da Fødevarestyrelsen kom på uanmeldt besøg. Men 9 pct. havde ikke styr på procedurerne. Deres nedkøling af varmebehandlet mad skete for langsomt eller i for store mængder, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
De fleste bakterier går til i den varme ovn eller gryde, men bakterietyper som Clostridium perfringens og Bacillus cereus overlever korrekt varmebehandling og danner giftige stoffer, hvis de får lov at udvikle sig i lunken eller halvkold mad. Derfor har Fødevarestyrelsen i 2021 gennemført en kontrolkampagne af virksomhedernes procedurer for nedkøling samt egenkontrol.
”De fleste køkkener er meget opmærksomme på fødevaresikkerhed, når de tilbereder maden, men nogle steder kniber det, når det kommer til nedkølingen. Derfor har vi, ud over vejledning, også udviklet et værktøj, som gør det nemt for køkkenpersonalet at se, hvordan de kan nedkøle retterne, så der ikke sker vækst af bakterier, som forbrugerne kan blive syge af,” siger Ulrich Pinstrup.
Virksomhederne opfordres til at bruge det skriftlige værktøj, SiTTi, der findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Her kan kokken lægge forskellige oplysninger ind om fødevaretype (grønt, kød, fisk o.lign.), starttidspunkt og starttemperatur ved nedkøling. En eller flere timer senere kan han/hun igen taste tidspunkt og kontroltemperatur ind. Beregneren viser nu, om nedkølingen foregår hurtigt nok og uden risiko for fødevaresikkerheden.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
-
HORESTA satte fokus på arbejdsmiljø på TV2 News
21-12-2025
-
HORESTA Play: Sovino Brands deler erfaringer med at optimere betalingsløsning
21-12-2025
-
Restaurationsbranchen viser styrke i 2025 trods pres på økonomien
21-12-2025
-
Beskæftigelsen i hotel- og restaurationsbranchen bygger videre på stærk fremgang
21-12-2025
PRESSEKLIP
-
Events uden bøvl: Nye regler letter vejen for udenlandsk arbejdskraft
19-12-2025
-
Lars Larsen Group planlægger nyt hotel
19-12-2025
-
Turismeforsker: 2025 var stabilt – 2026 kræver nytænkning og balance
19-12-2025
-
Arp-Hansen udskyder overtagelse af Brøndums Hotel
19-12-2025
-
Ny lukkelov skal styrke turismen i mindre byer
19-12-2025
-
Internationalt: Atari lancerer gaming-hotel
19-12-2025
-
Airbnb får millionbøde i Spanien for ulovlige boligannoncer
19-12-2025