Fra årsskiftet er nye regler trådt i kraft, som udvider mulighederne for 13-15-årige med et fritidsjob.
Arbejdstilsynet har netop præciseret et udpluk af reglerne, og i hotel- og restauranterhvervet betyder lempelserne, at de unge fremover må betjene blandt andet is-, smoothie- espresso- og industriopvaskemaskiner. Det tillades nu også, at unge kan skrælle, skære, snitte og hakke for eksempel grøntsager – alt sammen opgaver, som 13-15-årige ikke har måttet løse før.
Det vækker stor glæde hos HORESTA, der har kæmpet for lempelserne i mere end et år.
"Hos mange af vores medlemmer har det været en stor udfordring at beskæftige de 13-15-årige, fordi de ikke kunne udføre ret mange opgaver. Derfor har vi presset hårdt på for at få ændret reglerne både gennem kampagner og politisk arbejde ind mod Christiansborg. Det er virkelig glædeligt, at det nu er lykkedes. Både for vores erhverv og for de unge", siger Jeppe Møller-Herskind, der er konstitueret adm. direktør i HORESTA.
Stor nyhed for de unge
Tidligere har det været svært for mange hoteller og restauranter at beskæftige de unge, fordi de kun kunne løse simple opgaver som for eksempel at rydde af, feje og bære skrald ud. Med de nye regler får de unge mulighed for at blive en større del af fællesskabet på arbejdspladserne, mener HORESTA.
”Det er fantastisk for de unge og deres følelse af at bidrage til arbejdsfællesskabet. Samtidig er det en glædelig nyhed for virksomhederne i branchen, som nu får mere fleksible muligheder i forhold til deres personalesammensætning,” siger Vivi Nedergaard Lambert, arbejdsmiljøchef og advokatfuldmægtig hos HORESTA.
Regeringen har som målsætning, at flere unge skal have et fritidsjob, efter at antallet er faldet med 70.000 på 40 år.
Første møde med arbejdslivet
Mange unge har deres første job i hotel- og restauranterhvervet. HORESTA mener derfor, at præciseringerne fra Arbejdstilsynet har store perspektiver for branchen.
"Nyheden lander på et tørt sted, fordi branchen i disse år har store udfordringer med at skaffe tilstrækkelig arbejdskraft. Med de nye lempelser får flere unge mulighed for at stifte bekendtskab med erhvervet og med flere spædende opgaver end tidligere. Samtidig giver ændringen virksomhederne mulighed for at tilpasse arbejdsstyrken i travle perioder som for eksempel sommerferien, hvor mange unge kan have tid og lyst til at tjene penge," siger Jeppe Møller-Herskind.
For de lidt ældre aldersgrupper betyder lempelserne, at unge, der er fyldt 15 år og har afsluttet 9. klasse, nu kan arbejde på mere skæve tidspunkter end tidligere.
Læs mere på Arbejdstilsynets hjemmeside
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
-
HORESTA satte fokus på arbejdsmiljø på TV2 News
21-12-2025
-
HORESTA Play: Sovino Brands deler erfaringer med at optimere betalingsløsning
21-12-2025
-
Restaurationsbranchen viser styrke i 2025 trods pres på økonomien
21-12-2025
-
Beskæftigelsen i hotel- og restaurationsbranchen bygger videre på stærk fremgang
21-12-2025
PRESSEKLIP
-
Events uden bøvl: Nye regler letter vejen for udenlandsk arbejdskraft
19-12-2025
-
Lars Larsen Group planlægger nyt hotel
19-12-2025
-
Turismeforsker: 2025 var stabilt – 2026 kræver nytænkning og balance
19-12-2025
-
Arp-Hansen udskyder overtagelse af Brøndums Hotel
19-12-2025
-
Ny lukkelov skal styrke turismen i mindre byer
19-12-2025
-
Internationalt: Atari lancerer gaming-hotel
19-12-2025
-
Airbnb får millionbøde i Spanien for ulovlige boligannoncer
19-12-2025