Flere restauranter er havnet i en situation, hvor de risikerer at lukke på grund af reglerne for godkendelse af udenlandsk arbejdskraft.

Blandt andre sushirestauranter og indiske restauranter er hårdt ramt, fordi de har brug for specialiseret faglært arbejdskraft fra lande uden for EU. Men virksomhederne oplever, at alle døre er smækket i.

”Der er rigtig mange virksomheder, der lever af specialiseret udenlandsk arbejdskraft, som ikke kan komme videre, fordi man ikke kan erstatte udenlandsk arbejdskraft med indenlandsk arbejdskraft,” siger Nadeem Wasi, som er medlemschef i HORESTA, til TV2 Lorry.

”Når man får sådan et afslag, så er det ikke bare en ulykke. For de her virksomheder er det en katastrofe,” forklarer Nadeem Wasi.

Restauranterne kan få arbejdstilladelse til faglært arbejdskraft, men kun hvis der er dansk, faglært arbejdskraft i virksomheden i forvejen. Alternativt kan de få en godkendelse, hvis der er tale om højt specialiseret arbejdskraft, men her er myndighedernes vurdering, at man skal op på Michelinniveau.

Den tredje adgangsvej er beløbsordningen, som forudsætter, at medarbejderen får en årlig løn på 445.000 kroner. Men her giver Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) gang på gang restauranterne afslag med den begrundelse, at lønnen er for høj og urealistisk for en kok.

Det skaber blandt andet problemer for restaurantkæden India Royale, som mangler kokke fra udlandet, der ved hvordan man laver naan-brød i en tandorri-ovn og restaurantens indiske karryretter.

”Kan vi ikke få kokke til Danmark, så må vi lukke,” fortalte Simran Arora, som er partner i India Royale, til TV2 Lorry i weekenden.

Log ind