I hjertet af Skagen, blot et stenkast fra Skagen Lystbådehavn, ligger Restaurant Pakhuset.

Restauranten er ikke til at tage fejl af. På gavlen troner en to meter høj gallionsfigur – en mand med blå kappe og krone – som et næsten majestætisk vartegn for pakhuset og Skagens maritime historie (se også foto i toppen af artiklen). 

38-årige Sylvester Madsen på jagt efter den helt rigtige flaske. Foto: PR

38-årige Sylvester Madsen på jagt efter den helt rigtige flaske. Foto: PR

Her har Sylvester Madsen arbejdet siden 2001, og siden 2016 har han stået i spidsen for stedet som administrerende direktør. I dag er Restaurant Pakhuset en familiedrevet virksomhed, hvor både forældrene Jens og Susanne og broren Sebastian alle har tilknytning til driften. Samtidig driver familien også det nærliggende Hotel Marie, der stilmæssigt henter inspiration fra de klassiske badehoteller.

Restaurant Pakhuset serverer klassiske retter inspireret af Skagens stolte fisketradition. Restauranten er bygget op omkring gode lokale råvarer og lokale traditioner, og så er den netop blevet medlem af HORESTA.

Det er et naturligt skridt for virksomheden, fortæller Sylvester:

"Vi sparrer rigtig godt med vores kolleger i byen, men det er også vigtigt at have brancheindsigt og benchmark op imod de større byer, hvor mange af vores medarbejdere kommer fra. Her giver HORESTA stor værdi for os i form af indsigt, der gør, at vi kan træffe de rigtige beslutninger," forklarer Sylvester Madsen. 

Restauranten beskæftiger lidt over 60 mennesker i sommerhalvåret, og cirka 10 fuldtidsansatte om vinteren. Hotellet har 10-15 ansatte alt efter sæson. 

Personalet igang med udskænkning på Restaurant Pakhuset. Foto: PR

Personalet igang med udskænkning på Restaurant Pakhuset. Foto: PR

To oplevelser under samme tag
Restaurant Pakhuset rummer både Havnecaféen og Restaurant Håkon. I caféen på terrassen og i stueetagen serveres klassikere som fiskesuppe og helstegt rødspætte, mens første sal byder på op til 5-retters menuer med vin og større gastronomisk finesse. 

Få hundrede meter fra restauranten ligger Hotel Marie, som familien har gennemrenoveret og udvidet, så det i dag rummer 28 værelser i et gennemført maritimt og lyst tema.

En solbeskinnet indgang til Hotel Marie i den klassiske skagengule farve. Foto: PR

En solbeskinnet indgang til Hotel Marie i den klassiske skagengule farve. Foto: PR

Sommerfugle og rekruttering
Hen over sommeren beskæftiger restauranten op mod 70 medarbejdere – en blanding af faste og sæsonansatte.

De unge sommermedarbejdere kalder Sylvester for "sommerfugle" - et udtryk han siger, der bruges flittigt blandt branchefolk i Skagen og omegn. 

"Mange gange kan der være tale om ufaglært arbejdskraft, men det betyder ikke, at det ikke er nogle fantastisk unge mennesker. I øjeblikket har vi tre svenskere og så har vi også flere danskere i tjenerafdelingen mellem 20-26 år. Det er unge medarbejdere, der er med til at skabe liv her. Det elsker vi. Vi bruger udtrykket sommerfugle, fordi de kommer flyvende, og nogle flyver så videre igen," forklarer Sylvester Madsen.

Hele tematikken om rekrutteringsudfordringer er noget, man også har mærket til i Skagen, forklarer han. 

"Vi mærker udfordringerne med rekrutteringen – især uden for højsæsonen. Og vi står med det samme problem som mange andre: Der er for få, der går ind i vores fag. Og dem, der gør, ender tit med at vælge en anden vej senere hen".

Han oplever, at restaurationsfaget mangler den rette anerkendelse.

"Det er lidt synd, at der ikke er mere prestige i vores fag. Heldigvis er der kommet mere fokus på dansk gastronomi de senere år. Det er jo en fantastisk branche, men der er for få, der går ind i den," lyder det fra Sylvester Madsen. 

Nye planer skal sikre mere synlighed
Selvom Skagen er fyldt med gæster om sommeren - og særligt er kendt for sin uge 29 - kræver det kreative greb at holde gang i forretningen hele året. Derfor har Restaurant Pakhuset planer om snart at lancere et nyt videounivers, hvor Sylvester vil fortælle om restaurantens spændende mad og vin på de sociale medier.

"Det er ikke tænkt som reklame i traditionel forstand. Vi vil invitere seere og potentielle gæster med ind bag kulissen og få et indblik i måden vi arbejder med maden på - og dermed dele vores passion for faget," siger han. 

Derudover arbejder familien også med planer om en tilbygning til Hotel Marie. Tegningerne er lavet, og nu venter den videre dialog med kommunen og et nærmere arbejde i forhold til lokalplanen. 

Med familiens stærke forankring i Skagen og en klar ambition om udvikling - både digitalt og fysisk – står Restaurant Pakhuset og Hotel Marie godt rustet til fremtiden. Og med HORESTA i ryggen er de nu kommet et skridt nærmere.

Log ind