I Danmark fremhæves det ofte, at uddannelsessystemet skal være fleksibelt og understøtte livslang læring.

Alligevel betyder de nuværende regler for Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU), at personer under 25 år ikke kan modtage støtte til videregående efteruddannelse - alene pga. deres alder. Det sker endda på trods af, at de kan have relevant erfaring og arbejdsmarkedstilknytning. Det rammer særligt hotel- og restauranterhvervet, hvor mange unge hurtigt får lederansvar.

Ifølge HORESTA er det ikke usædvanligt, at medarbejdere yngre end 25 år kan have kompetencerne og motivationen til at få lederopgaver i den daglige drift af eksempelvis en restaurant eller bar. Det gælder især fastfoodsegmentet og kæder som Joe & The Juice og McDonald’s.

"Problemet er simpelt: Unge under 25 år har ikke ret til SVU, selvom de opfylder øvrige krav for optagelse. Det betyder, at en 23-årig souschef i en restaurant ikke kan få dækket det løntab, der opstår ved at tage en relevant akademiuddannelse, mens en 25-årig i samme stilling får støtte. Det er en kunstig og uretfærdig barriere, der hæmmer både individets udvikling og branchens adgang til kvalificeret arbejdskraft," siger Pia Svane, Chef for kompetencer, bæredygtighed og certificering hos HORESTA.

For snævert fokus på alder
Ifølge HORESTA bør SVU ikke afhænge af fødselsdato, men af erfaring, arbejdsmarkedstilknytning og motivationen for at uddanne sig.

"At fastholde aldersgrænsen sender et uheldigt signal til unge, der vælger at træde tidligt ind på arbejdsmarkedet: "Dit engagement belønnes ikke – kom igen om et par år," uddyber Pia Svane. 

Rekrutteringsudfordringen er stadig højaktuel for restaurationsbranchen, og derfor er muligheden for opkvalificering og efteruddannelse af den yngre del af arbejdsstyrken også vigtig. 

"Vi har brug for at styrke unges muligheder for opkvalificering og ledelsesudvikling – ikke spænde ben for dem. Hvis Danmark vil tage ledelsesløftet og livslang læring alvorligt, må SVU også være tilgængelig for dem under 25, som allerede bidrager aktivt til arbejdsmarkedet," afslutter Pia Svane. 

HORESTA foreslår, at man på finansloven 2026 afsætter 20 mio. kr. i en forsøgsordning, hvor unge beskæftigede under 25 år får ret til SVU til efteruddannelse på videregående niveau.

Faktaboks om SVU'en

I den senest tilgængelige periode (juli 2023 – 30. juni 2024) tog 2.867 unikke personer på mellem 18-24 år et eller flere fag på akademiniveau. Disse har med den nuværende aldersgrænse ikke ret til at modtage SVU på 2.919 kr. pr. uge under videregående efteruddannelse i 2025.

61.895 personer svarende til 46% af de ansatte i hotel og restaurant branchen er under 25 år.

Ca. 1.800 er ansat i stillinger med ledelsesansvar.

Pia
Chef for kompetencer, bæredygtighed og certificering
Pia Svane

Log ind