En restaurant på Fyn mangler en kok.
Et hotel i Nordjylland kan ikke give gæsterne den service, de drømmer om.
Selvom rekrutteringen samlet set går den rigtige vej, mærkes kampen om de rette medarbejdere stadig, og hver ubesat stilling sætter fortsat sit aftryk på branchen.
Den seneste rekrutteringssurvey udgivet i september 2025 fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at 23 pct. af stillingsopslagene i hotel- og restaurationsbranchen var forgæves.
Til sammenligning lå andelen på hele 35 pct. i september 2024 og 36 pct. året før.
Ved en forgæves rekruttering forstås, at en stilling enten ikke bliver besat, eller at den bliver besat med en anden profil end den ønskede. Rapporten viser, at 9 pct. af stillingerne slet ikke blev besat, mens 14 pct. blev besat med en anden kandidat end planlagt.
Hotel- og restaurationsbranchen indtager dermed en 8. plads på listen over brancher med størst rekrutteringsudfordringer per september 2025.
Stadig et kompromis for mange
”Det er positivt, at vi fortsat ligger markant bedre end for et år siden. Men tallene minder os også om, at udfordringerne fortsat ikke er løst. For mange virksomheder må stadig gå på kompromis, når de skal finde kvalificerede medarbejdere. Det er en direkte væksthæmmer, og det er en skam,” siger Jeppe Møller-Herskind, adm. direktør i HORESTA.
Blandt de stillingsgrupper, hvor virksomhederne har størst problemer med at finde den rette arbejdskraft, ligger kokke med en forgæves rekrutteringsrate på 22 pct., mens køkkenmedhjælpere følger tæt efter med 19 pct.
STARs rekrutteringssurvey, september 2025
Lettest i Hovedstaden, sværest i Nordjylland
De regionale forskelle er fortsat markante. Hvor hoteller og restauranter i Region Hovedstaden kun oplever 11 pct. forgæves rekrutteringer, er andelen hele 40 pct. i Region Nordjylland. I Region Midtjylland ligger tallet på 31 pct., i Region Syddanmark på 22 pct. og i Region Sjælland på 27 pct.
”At Region Nordjylland ligger så højt, viser hvor stor betydning lokale forhold har for arbejdsmarkedet. Adgangen til arbejdskraft afhænger ikke kun af branchens attraktivitet, men også af geografi, transport og bopæl. Her er Region Hovedstaden klart hjulpet på vej af den store volumen af indbyggere, ikke mindst internationale,” siger Jeppe Møller-Herskind.
Behov for dobbelt indsats
HORESTA understreger, at arbejdet for at sikre tilstrækkelig arbejdskraft kræver en dobbelt indsats:
”På kort sigt skal vi gøre det nemmere at hente international arbejdskraft. På længere sigt handler det om at sikre flere faglærte gennem uddannelsessystemet, herunder også gennem opkvalificering og efteruddannelse. Uden hænder og hoveder på alle niveauer, kan vi ikke fastholde branchens vækst og kvalitet,” siger Jeppe Møller-Herskind.
Kort fortalt: STAR Rekrutteringssurvey
STARs rekrutteringssurvey udkommer hvert kvartal og giver et aktuelt billede af virksomhedernes udfordringer med at finde den rette arbejdskraft. Tallene for september 2025 er indsamlet i perioden december 2024 til maj 2025.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
-
Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet
23-11-2025
-
Madklubben til HORESTA Årsdag 2025: Digitalisering starter der, hvor gæsten ikke ser det
23-11-2025
-
Restaurant Insights 2025: Få ny viden og inspiration til restaurantdriften
23-11-2025
-
HORESTA: Regeringens satsning på erhvervsturismen er et stærkt signal
23-11-2025
PRESSEKLIP
-
Beskæftigelsen fortsatte med at stige i september
21-11-2025
-
Mødeturisme og grøn omstilling får millionløft af staten
21-11-2025
-
Nye kystprojekter får luft under vingerne
21-11-2025
-
HORESTA: Strategisk turismeløft er godt – men bør følges op af bedre konkurrencevilkår
21-11-2025
-
Øresundslinjen bliver nu mere batteridrevet
21-11-2025
-
Klima og turisme forenes i ny storattraktion i Roskilde
21-11-2025