Nye tal viser, at 40.617 personer under 40 år nu er på førtidspension – en stigning på over 2.000 på bare ét år og en vækst på hele 47 procent på syv år. For HORESTA er udviklingen dybt bekymrende.
"Vi repræsenterer en branche, hvor 3 ud af 4 medarbejdere er under 40 år. Vi ved, at unge kan bidrage, hvis de får chancen – også dem, der står på kanten af arbejdsmarkedet. Derfor er det dybt problematisk, at så mange bliver sendt direkte ud i livslang passiv forsørgelse, siger HORESTAs politiske chef," Maria Olafsson.
Udviklingen koster ikke bare milliarder i offentlige udgifter, men også tabt arbejdskraft, potentiale og livskvalitet. I dag er oplevelseserhvervet en af de største indgange til arbejdsmarkedet for unge – også for dem med udfordringer, som kræver fleksibilitet og støtte.
”Førtidspension skal være sidste udvej, ikke standardløsningen, når unge møder modstand tidligt i livet. Myndighederne bør langt mere systematisk afsøge mulighederne for beskæftigelse, uddannelse eller opkvalificering, inden man parkerer unge på livslang ydelse”, siger Maria Olafsson.
HORESTA opfordrer til, at kommuner og stat i højere grad samarbejder med erhvervslivet for at matche ledige unge med virksomheder, der kan give dem fodfæste på arbejdsmarkedet.
”Vi mangler arbejdskraft her og nu, og vi ved, at jobfællesskaber med plads til forskellige baggrunde kan gøre en forskel. Det kræver vilje – ikke mindst fra myndighedernes side – at finde løsninger, hvor flere unge kan bidrage og være en del af et arbejdsfællesskab”, afslutter Maria Olafsson.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Optimeet 2026 udvider med nye formater og spor
06-11-2025
-
Restaurantbranchen oplever vækst – men inflation dæmper effekten
06-11-2025
-
Core Hospitality runder 2.000 værelser med udvidelse i Esbjerg
06-11-2025
-
HORESTA inviterer til valgdebat om turisme og erhverv i København
06-11-2025
-
Airbnb-snyd fører til samråd: Minister varsler stramninger
06-11-2025
-
Fastfood løfter sig i kvalitet og tiltrækker flere gæster
06-11-2025
-
Digitale værktøjer vinder frem i restaurantbranchen
06-11-2025
-
Moxy Hotel åbner i Aarhus’ nye Sydhavnskvarter
06-11-2025
-
Henrik Specht takker af efter fire årtier i rejsebranchen
06-11-2025
-
Hæder til Danhostel Stevns for ekstraordinært værtskab
06-11-2025