Hotel- og restauranterhvervet beskæftiger i dag flere medarbejdere end nogensinde før. Men erhvervet kunne ansætte mange flere, hvis det var muligt. I stedet koster manglen på især faglærte medarbejdere dagligt omsætning i store dele af erhvervet.
Derfor havde HORESTA håbet, at regeringen ville have fokuseret på mere end højt specialiseret arbejdskraft.
”Det er positivt, at regeringen lemper kravene for højt specialiseret arbejdskraft. Men vi er skuffede over, at regeringen ikke også lemper adgangen til faglært arbejdskraft”, siger adm. direktør i HORESTA, Pia E. Voss.
Regeringen har i dag sendt sit forslag i høring, og det indeholder blandt andet en lempelse af kravet om, at lønudbetaling skal ske til en dansk bankkonto. Dette krav har i høj grad besværliggjort ansættelsen af international arbejdskraft.
Regeringen vil også gøre det lettere for international arbejdskraft at skifte opholdsgrundlag uden samtidig at skulle afbryde sit ansættelsesforhold.
Men til trods for at begge udfordringer på daglig basis bremser for vækst og udvikling i hotel-, restaurant- og turisterhvervet, er forslaget skræddersyet til højtuddannede specialister. Det er blandt andet udlændinge på forskerordningen og fast track-ordningen, der omfattes af de lempede krav.
En undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viste i december, at hotel- og restauranterhvervet er det erhverv, hvor flest jobopslag er forgæves. Hvert tredje jobopslag i branchen ender enten med, at jobbet ikke bliver besat, eller at det bliver besat af en person, der har de kvalifikationer, som efterspørges.
”Vi forstår ikke, at man vælger at indføre disse lempede regler med så snævert et sigte. Vi har historisk lav ledighed i Danmark, og derfor er vi og andre erhverv nødt til at hente kvalificeret arbejdskraft i udlandet for at følge med efterspørgslen. Det er helt uforståeligt, at man ikke anerkender, at udfordringerne med mangel på arbejdskraft er mindst lige så store i hotel- og restauranterhvervet som i for eksempel medicinalindustrien”, siger Pia E. Voss.
Vil du vide mere om regeringens forslag, kan du læse mere her
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
AI-voice overtager telefonen i restauranter og hoteller
14-12-2025
-
Madanmelder: Kæder dominerer men bidrager til mangfoldighed
14-12-2025
-
Turistovernatninger steg i oktober og hotellerne trak læsset
14-12-2025
-
Strandhotellet Blokhus bliver en del af Small Danish Hotels
14-12-2025
-
Hooked kæmper mod billigbølgen: “Vi er stadig en niche”
14-12-2025
-
Michelin-restaurant spreder julestemning til byens udsatte
14-12-2025