Kontantreglen, der forpligter virksomheder til at modtage kontanter i tidsrummet fra klokken 06.00 til 22.00, er til stor gene for hotel- og restaurantbranchen. Det har længe været alment kendt i branchen, men er nu også dokumenteret i en ny HORESTA-medlemsundersøgelse blandt hotel- og restaurantbranchen. Her svarer næsten 60 procent af virksomhederne nemlig, at det bør være frivilligt for den enkelte virksomhed om de vil modtage kontanter eller udelukkende benytte kort- eller mobilbetaling.

Resultaterne viser, at 65 procent af hotellerne og 44 procent af restauranterne ønsker at gøre kontantreglen frivillig. Og så er der markante forskelle på holdningen til kontantkravet blandt mindre og større virksomheder. Hele 90 procent af virksomheder med en lønsum på over 10 millioner kroner ønsker at kunne sige nej til kontantbetaling. Det samme gælder omtrent halvdelen af virksomhederne med en lønsum under 10 millioner kroner.

“I HORESTA arbejder vi for, at branchen får mulighed for at fravælge kontanter. Det handler både om at skabe større sikkerhed for medarbejderne, men også for at spare virksomhederne for en masse ressourcer i forhold til håndteringen af kontanter. Og så vil det kunne resultere i mere gennemsigtighed i branchen. Derudover er Danmark det eneste land i Europa, der pålægger virksomheder at tage imod kontanter. Det er simpelthen på tide, at vi også stiger ombord på digitaliseringstoget på kontantområdet,” siger Mette Falkenberg Rasmussen, der er direktør for politik og bæredygtighed i HORESTA.

Artiklen fortsætter under billedet 

I undersøgelsen fremgår det også, at virksomhedernes største udfordringer i forhold til håndtering af kontanter blandt andet er bankernes gebyrer og manglende mulighed for at komme af med kontanterne. 52 procent fremhæver disse to udfordringer, mens 46 procent angiver omkostningerne til kontanthåndteringsfirmaerne som en udfordring.

Samlet svarer 27 procent, at utrygheden for personalet er den største udfordring ved kontantreglen. Her er der igen markant forskel på de mindre og større virksomheder. 42 procent af virksomhederne med en lønsum på over 10 millioner kroner nævner personalets utryghed som en af de største udfordringer, mens det gælder for 18 procent af virksomhederne med en lønsum på under 10 millioner kroner.

HORESTA-medlemmer har adgang til hele medlemsundersøgelsen via dette link.

Er du ikke medlem, kan du læse de mange fordele ved et HORESTA-medlemskab og melde dig ind her.

Fald i brugen af kontanter

Ifølge Nationalbanken faldt brugen af kontanter i den fysiske handel fra 23 procent i 2017 til 12 procent i 2021.

I samme periode faldt brugen af kontanter for borgere over 70 år fra 40 procent til 19 procent.

Præsident for luksusbrand deler tendenser og udfordringer

Lokal forankring, unik luksus og bæredygtighed var i fokus, da Turistmonitor mødte præsidenten for Relais & Châteaux til en snak om hoteltendenser og udfordringer. Her løftede han sløret for, at nye danske medlemmer er på vej ind i den eksklusive organisation.

Log ind