Der er kamp om de dygtigste restaurantchefer i landet, og  mange virksomheder rekrutterer forgæves. Derfor skal det være lettere at rekruttere international arbejdskraft til de ledige jobs. Det er grunden til, at stillingen ’restaurantchef’ er kommet tilbage på positivlisten, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) netop har opdateret.

Positivlisten rummer en række jobfunktioner, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Hvis en international medarbejder er tilbudt en stilling, som er på positivlisten, giver det adgang til at søge om dansk opholds- og arbejdstilladelse. Men det er et grundlæggende krav, at ansøgerne har en bachelor-uddannelse, selv om den mest almindelig vej at blive restaurantchef er ved at avancere som faglært eller ufaglært tjener.

HORESTA glæder sig over tilføjelsen til positivlisten, men den udstiller, at virkeligheden er løbet fra de politiske prioriteringer og dermed reglerne.

”Det er jo nærmest absurd, at når restauranter og hoteller mangler faglært arbejdskraft, hvilket man anerkender med tilføjelsen af restaurantchef på positivlisten, at man alligevel stiller krav om en bachelor-uddannelse. De fleste forgæves rekrutteringer i Danmark sker til jobs for faglærte og ufaglærte - ikke universitetsuddannede,” siger HORESTAs politiske direktør Kirsten Munch.

Hun mener, at der skal gøres mere for, at positivlisten kan være med til at løse virksomhedernes udfordringer.

”Vi har brug for en meget mere nuanceret debat om den internationale arbejdskraft. Det er forkert kun at fokusere på tiltrækning af højtuddannede. Vi er nødt til at sikre, at vi har medarbejdere til at løse opgaver i hele værdikæden, og virksomhederne skal have adgang til de nødvendige kompetencer, så de kan fortsætte med at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark”, siger Kirsten Munch.

Vil du vide mere om ansættelse af internationale medarbejdere via stillinger fra positivlisten, kan du læse mere her.

80.000 ledige hoteljobs i USA

USA’s hotelbranche kæmper for at skaffe flere medarbejdere, i år forventes ansat 45.000 nye. Manglen på arbejdskraft tvinger lønningerne op, det kan betyde dyrere hotelovernatninger.

Log ind