Gastronomiens absolutte superliga var samlet i Singapore, da den uofficielle kåring af verdens bedste restaurant, World’s 50 best restaurants, fandt sted tirsdag eftermiddag. Her kunne to danske restaurant fejre flotte placeringer i form af en andenplads til Noma og en plads som nummer 5. til Geranium. Noma har tidligere toppet listen hele fire gange, men havde været fraværende i to år på grund af restaurantens flytning og relancering.

HORESTAs adm. direktør mener, at de imponerende placeringer forstærker Danmarks position som en destination gastroturister ikke kan undgå at have på listen.

”Det er helt fantastisk at have Noma tilbage til det allerfineste selskab, hvor de hører hjemme. Listen er endnu et sted, hvor dansk gastronomi markerer sig i verdens absolutte top, og det har en enorm betydning for resten af erhvervet og turismen her i landet”, siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i HORESTA.

I år har Danmark blandt andet fået historisk mange Michelin-stjerner, Kenneth Toft-Hansen og Christian Wellendorf vandt titlerne som verdens bedste kok og kokkeassist ved Bocuse d’Or, og danskere har desuden vundet titler som ”Nordens bedste tjener”, ”Nordens bedste tjenerelever” og sølv ved VM for sommeliers.

Danske restauranter omsætter for mere end 44 mia. kr. årligt, og siden 2012 er der åbnet 1.800 nye restauranter, så der i dag er flere end 17.400 virksomheder i erhvervet.

Flere danske restauranter presser på

På trods af navnet anerkender World’s 50 Best Restaurants også de restauranter, der lige netop faldt uden for listen. Det gør de på ”The extended list”, hvor boblerne på pladserne fra 51.-120. kåres. Her er også masser af kendte danske restaurantnavne.

Kadeau fandt vej til nummer 105, Nomas søsterrestaurant 108 blev nummer 89, Amass er nummer 85, og Relæ får en plads som nummer 56. Og med Geranium og Noma i toppen af listen blev det til seks danske spisesteder blandt de 120 bedste restauranter i verden.

Verdens bedste restaurant blev Mirazur fra Frankrig, og tredjepladsen gik til Azador Extebarri i Spanien.

Som noget nyt havde World’s 50 Best Restaurants besluttet, at tidligere vindere ikke kan kåres som verdens bedste restaurant igen. Noma var dog stadig at finde på listen, da restauranten er flyttet i mellemtiden.

Om kåringen

Kåring af ‘World’s 50 best restaurants’ foretages af 1.000 internationale restauranteksperter. Det er deres subjektive vurdering, der er til grund for voteringen, og der er således ikke et kriteriesæt, som man finder det hos f.eks. Michelin.

HORESTAs direktør var tirsdag eftermiddag på TV2 News, hvor hun beskrev betydningen af de gastronomiske sejre for hele restauranterhvervet og turismen.

Log ind