Gråt hår, fuldskæg og rynker omkring øjnene er ikke det, man typisk forbinder med en elev på en kokkeuddannelse. Men i klasseværelset på Campus Bornholm fredag morgen, hvor et nyt kuld af kokkeelever får undervisning i kreative retter, kendetegner det flere af de 10 elever på stolerækkerne, skriver Turistmonitor.

De er elever på det såkaldte turboforløb for kokke, hvor man kan få et svendebrev på 24 uger og gå fra ufaglært køkkenmedhjælper til faglært kok. For at blive optaget på uddannelsen skal man have minimum to års relevant erhvervserfaring og være over 25 år.

”Målet er, at det ufaglærte personale får en mulighed for at blive faglært, samtidig med at virksomhederne kan fastholde deres medarbejdere hen over vinterhalvåret, hvor uddannelsen foregår. Herefter kan de vende tilbage til næste højsæson med nye kompetencer,” siger Mattias Landberg-Krarup, der er uddannelsesleder på maduddannelserne på Campus Bornholm.

Læs hele historien her.

Efter fem sabbatår og en omvej går Mattias nu efter barndomsdrømmen: ”Det var spild af tid at vælge gymnasiet”

Køkkenchef Brian Grensteen fra Brasserie Bordeaux i Odense giver sine bedste fifs videre til Mattias Mulnæs, der som nyeste medlem af brasseriets køkkenhold. Siden den 1. december 2022 har Mattias været i Ny Mesterlære som kok, og han er dermed en af de unge under uddannelse, som statsminister Mette Frederiksen efterspurgte flere af, da hun den 1. januar holdt sin nytårstale fra Marienborg. I talen understregede hun blandt andet, at erhvervsuddannelserne skal være førstevalget for mange flere, skriver Erhvervplus.

Nye satser for svendeprøvegebyr i 2023

I forbindelse med pandemien dækkede Uddannelses- og Samarbejdsfonden alle overenskomstdækkede virksomheders svendeprøvegebyrer i 2021 og 2022. Nu er puljen brugt op, og fra den 1. januar vil alle igen skulle dække elevernes svendeprøvegebyr.

Log ind