Få indblik i, hvad der rører sig i hotel-, restaurant- og turismebranchen med dagens presseklip.

Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det danske arbejdsmarked i 2030 kommer til at mangle 99.000 faglærte, og ubalancen vil koste Danmark milliarder. Som samfund kan vi ikke undvære dem, der vælger en karrierevej, hvor de bruger deres hænder, og det er tydeligt, at det vi har gjort indtil nu, ikke har virket i tilstrækkelig grad, skriver Jens Zimmer Christensen, formand i HORESTA, og John Frederiksen, næstformand i 3F Privat Service, Hotel og Restauration på Altinget.

"Historien om faguddannelser handler desværre alt for ofte om lave optagelsestal, der bliver efterfulgt af fortællinger om høje frafaldsprocenter. Løsningen kræver nytænkning, og vi mener, at erhvervets yngste er et afgørende element, hvis udviklingen skal vendes. I fællesskab har HORESTA og 3F Privat Service, Hotel og Restauration identificeret, at der efter det første år på uddannelserne sker et frafald på hele 30 pct. En udvikling, vi mener, vi kan vende gennem mentorordninger på skolerne, og vores ambition er at nedbringe frafaldet med 5 pct-point," fortæller forfatterne.

Mentorordningen, som er en del af projektet ”Fra talent til faglært” og støttet af Nordea-Fonden, skal skabe rammerne for et unge-netværk gennem elevernes første praktikforløb. Her skal elevernes oplevelser fra både skolebænken og praktikforløbet danne rammen for drøftelser og diskussioner, som bliver holdt op mod mentorernes egne erfaringer. Gennem vores nyuddannede mentorer, bliver elevernes mulige karriereveje konkretiseret, og deres oplevelser perspektiveret via de valg, som mentorerne selv har truffet undervejs i deres uddannelse.

"For virkeligheden er, at turisme- og oplevelseserhvervet har gode karrieremuligheder til motiverede unge med mange forskellige baggrunde. Og selvom mange virksomheder mærker krisen, så vil erhvervet rejse sig igen. Det er passionerede talenter, der har gjort Danmark til et rejsemål kendt for store gastronomiske oplevelser samt service og værtskab i særklasse. Men før vi kan byde næste generation af kolleger velkommen i erhvervet, forudsætter det, at den energi og glæde som eleverne møder op med første skoledag bevares og forstærkes gennem hele uddannelsesforløbet," lyder det afsluttende.

Læs mere om projektet på HospitalityCareer.dk.

Log ind