Kun 157 personer blev uddannet som tjener i 2018. Samtidig er efterspørgslen på uddannet arbejdskraft steget markant, oplyser HORESTA til DR.

”De seneste ti år har de danske hoteller og restauranter oplevet en kæmpe vækst. Vi er den branche i Danmark, der har skabt flest jobs. Den vækst har uddannelserne slet ikke kunnet følge med på. Derfor står vi nu med et katastrofalt lavt antal af nyuddannede tjenere i forhold til det, som branchen har brug for”, siger Katia K. Østergaard. Hvor mange tjenere, der er behov for, vil hun ikke gisne om, men det nuværende tal på 157 personer skal mangedobles.

Restaurantdirektør Patricia Gomes ville også ønske, at antallet af uddannede tjenere boomede. Til daglig leder hun restaurant Trattoria Fiat i København, og her er tjenerne en lige så vigtig del af restauranten som kokkene. Hun mener, at en dygtig tjener fører gæsterne gennem hele spiseoplevelsen med stor ro og kyndighed. Det løfter oplevelsen op på et andet niveau. Det er med andre ord restauranternes overlevelse, der er på spil, når man ikke har dygtige medarbejdere til at formidle den oplevelse, fortæller hun.

Tredjedelsregel: Sælger I til detail eller andre virksomheder?

Sælger din virksomhed smørrebrød til videresalg hos en købmand, leverer et køkken for eksempel lasagne til detailvirksomheder eller fast frokostordning til en virksomhed? Så risikerer I at blive omfattet af den såkaldte ’tredjedelsregel’, hvilket påkræver, at jeres videresalg bliver registreret hos Fødevarestyrelsen.

Restauranterhvervets jagt efter de næste 15 mia. kr.

Restauranterhvervet har haft en gedigen omsætningsvækst på 11 mia. kr. over fem år til 45 mia. kr. sidste år. Og der er udsigt til fortsat fremgang i branchen, hvis det står til den seneste prognose fra Retail Institute Scandinavia, der dækker de kommende 10 år frem til 2029.

Log ind

NYHEDSBREV
HOLD DIG OPDATERET MED NYHEDER FRA HORESTA

Venligst accepter betingelserne