“Nej tak, vi tager ikke imod kontanter.” Det svar duer ikke, når man driver virksomhed i Danmark.

Her har alle såkaldte betalingsmodtagere i fysisk handel pligt til at tage imod sedler og mønter fra kl. 6 til 22. I områder med forhøjet risiko mellem 6 og 20.

For mange virksomheder er kravet helt problemfrit, men for et fåtal er kontanterne et påtvunget onde.

Det kan for eksempel være en restaurant eller et hotel, hvor kontantomsætningen er meget lille.

I et samfund, som bryster sig af at være blandt de mest digitaliserede i verden, er der brug for at få skåret kontantpligten til.

Særligt i en tid hvor kun hver tiende betaling i fysisk handel er kontant, og under 1 pct. af danskerne siger, at de udelukkende kan betale med kontanter.

Den faldende brug af kontanter er også baggrunden for, at Nationalbanken i en analyse fra november 2023 påpegede, at det kan give mening at lempe kontantpligten for at understøtte sikre og effektive betalinger.

Du kan læse hele debatindlægget på: borsen.dk

Debatten om drikkepenge ruller videre

Hvordan drikkepenge gives og opfattes er under forandring i takt med nye betalingsvaner og teknologiske løsninger. HORESTA deltog tidligere på ugen i DR Aftenshowet for at fremhæve behovet for fleksibilitet og respekt for gæstens oplevelse.

Drikkepenge skaber debat: "Der er intet odiøst i at sige nej tak"

Jeppe Møller-Herskind fra HORESTA deltog i TV2 Nyhedernes indslag om drikkepenge og understregede, at det skal være helt frivilligt at give lidt ekstra som anerkendelse for god service. Kortterminalernes drikkepengefunktion deler både gæster og branchefolk.

Log ind