I forbindelse med pandemien dækkede Uddannelses- og Samarbejdsfonden alle overenskomstdækkede virksomheders svendeprøvegebyrer i 2021 og 2022. Nu er puljen brugt op, og fra den 1. januar vil alle igen skulle dække elevernes svendeprøvegebyr.

HORESTAs uddannelses- og projektchef, Pia Svane, glæder sig over, at fonden gav en håndsrækning under krisen, som er kommet mange til gavn.

”Der er brug for flere talenter til branchen, og det er fantastisk, at branchens virksomheder – selv i en krisetid – fortsatte med at tage et kæmpe uddannelsesansvar. Det er fuldstændig afgørende, hvis vi også i fremtiden skal sikre, at have tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft” siger Pia Svane, og til trods for at det nu ikke længere er muligt for overenskomstdækkede virksomheder at få gebyret dækket, så er hun ikke i tvivl om, at virksomhederne fortsat vil løfte deres uddannelsesansvar.

”Virksomhederne brænder for at give faget og passionen videre til de unge, og vi ser i øjeblikket en mangel på elever på tværs af landet” siger HORESTAs uddannelses- og projektchef, Pia Svane.

De nye takster for svendeprøvegebyrer er:

Kokke - 3.389,00

Smørrebrød/Cater - 3.389,00

Tjener - 2.777,00

Receptionist - 3.593,00

Pia-Svane-1920x1280.jpg
Uddannelses- og projektchef
Pia Svane

Efter fem sabbatår og en omvej går Mattias nu efter barndomsdrømmen: ”Det var spild af tid at vælge gymnasiet”

Køkkenchef Brian Grensteen fra Brasserie Bordeaux i Odense giver sine bedste fifs videre til Mattias Mulnæs, der som nyeste medlem af brasseriets køkkenhold. Siden den 1. december 2022 har Mattias været i Ny Mesterlære som kok, og han er dermed en af de unge under uddannelse, som statsminister Mette Frederiksen efterspurgte flere af, da hun den 1. januar holdt sin nytårstale fra Marienborg. I talen understregede hun blandt andet, at erhvervsuddannelserne skal være førstevalget for mange flere, skriver Erhvervplus.

5 gode råd: Har du styr på de særlige regler for elever?

Når man ansætter en elev, så er der nogle forhold, der er anderledes end for øvrige medarbejdere. Der er for eksempel særlige regler for prøvetid, for opsigelse af aftalen, for løn og for pension. Vi har samlet fem gode råd til dig og din virksomhed.

Log ind