Den grønne nøgle (Green Key) har længe været et velkendt og anerkendt mærke i hotelerhvervet, som illustrerer virksomhedens dedikation til miljø- og bæredygtighedsarbejdet. Nu modtager de første spisesteder mærkningen ved søsterordningen, Green Restaurant, og virksomhederne strækker sig fra det helt østlige på Bornholm til Esbjerg i vest.

De første virksomheder der kan glæde sig over certificeringen er Svaneke Bryghus og Brohuset på Bornholm samt MS Smag i Esbjerg. Fælles for virksomhederne er, at de har gennemgået en proces, hvor repræsentanter fra Green Restaurant har målt deres drift med fokus på kriterier inden for 12 områder – herunder blandt andet vand, energi, fødevarer og madspild.

Modtagerne af certificeringen udtaler:

”Miljø og social ansvarlighed fylder meget i vores samfund og således også hos vores kunder. Derfor finder vi det naturligt og oplagt at være ”first mover” på Bornholm og tage vores del af ansvaret i forhold til en bæredygtig fremtid,” fortæller Michael Møller, forpagter af Brohuset.

Ligeså siger Morten Borup Carstensen, restaurantchef, Svaneke Bryghus Restaurant:

”Hvis verden skal lykkedes med en grøn og bæredygtig omstilling, er det vigtigt, at vi alle tager et ansvar. For Svaneke Bryghus Restaurant har Green Restaurant-certificeringen været en øjenåbner både i forhold til vores drift af restauranten, men vi har også en forventning om, at certificeringen vil styrke vores troværdig og bæredygtige kommunikation. I de seneste år har vi allerede oplevet flere forespørgsler fra grupper på bæredygtige madoplevelser, så vi har dels en forventning om flere gæster, men også at certificeringen tilfører det lille ekstra, som gæsterne ikke nødvendigvis havde regnet med.”

Fra MS Smag på Fiskeri- og Søfartsmuseet siger Tanja Pusle Storgaard Gadeberg, F&B-ansvarlig:

”Det er meget vigtigt for os at bliver certificeret, så vi her på Fiskeri- og Søfartsmuseet kan gå i front og vise flaget for en mere bæredygtig og miljørigtig tilgang til havet og vores klode. Det er vores DNA og hele grundlaget for Cafe MS Smag på Fiskeri- og Søfartsmuseet. Vi vil gerne vise bæredygtige retter, hvor vi passer på naturen og laver god mad. Ydermere vil vi gerne støtte vores lokale leverandører, der passer godt på de gode danske værdier og små virksomheder.”

Sekretariatschef i Green Restaurant, og miljøchef i HORESTA, Mikal Holt Jensen, udtaler:

”Der er rigtig mange serveringssteder, der har brugt det seneste års tvangslukninger på at øge virksomhedens bæredygtighedsfokus. Og der er ingen tvivl om, at Svaneke Bryghus, Brohuset og MS Smag er blandt de virksomheder, der er længst fremme med arbejde her i landet,” siger han, og fortsætter:

”Vi har en styrkeposition i det danske restauranterhverv og i gastronomien, når det kommer til ansvarlighed og bæredygtighed, og med Green Restaurant vil vi klart og tydeligt kommunikere til gæsterne, hvor de kan søge store spiseoplevelser med omtanke for miljøet, råvarerne og personalet,” siger Mikal Holt Jensen.

Green Key og Green Restaurant er danske opfindelser og førstnævnte findes nu på væggene af flere end 3.200 virksomheder i over 60 lande.

Bæredygtighed lever i det skjulte

Landets indkøbere af events og konferencer har for svært ved at orientere sig i, hvordan venues og konferencecentre reelt arbejder med miljø og bærdygtighed, viser ny undersøgelse.

Log ind