Normalt stiger beskæftigelsen i hotel- og restauranterhvervet med knap 20.000 medarbejdere fra lavsæsonen i februar til højsæsonen i juli. Der har dog ikke været normale tilstande i turisme- og oplevelseserhvervet de sidste 1,5 år. De seneste tal viser en beskæftigelse i marts 2021, som var hele 49.000 ansatte lavere, end da beskæftigelsen toppede i juli 2019.

Virksomhederne er genåbnet lige før højsæsonen skydes i gang, og de kan mærke konkurrencen om de motiverede hænder.

”Det er jo veldokumenteret, at mange unge er blevet podere, men forklaringen er mere nuanceret end det. Udenlandske medarbejdere bliver i meget højere grad hjemme denne sommer og samtidig hører vi om grupper, som under nedlukningen har skiftet fag eller fundet andet arbejde. Det rammer vores virksomheder, der mere end nogensinde har brug for en travl højsæson og her er mangel på arbejdskraft et stort problem. Det kalder på handling nu.” siger Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i HORESTA.

HORESTA opfordrer til, at man fra politisk side tænker i hurtige og effektive løsninger, som kan hjælpe erhvervslivet.

”Af det forståelsespapir der blev lavet, da regeringen satte sig for enden af bordet står en ambition om jobcentre i andre europæiske lande. Den idé ser vi meget gerne ført ud i livet nu, så vi kan flytte motiverede europæere fra steder, hvor arbejdsløsheden blandt både faglært og ufaglært arbejdskraft er høj til Danmark, hvor mange virksomheder nu higer efter medarbejdere,” siger Kristian Nørgaard.

Log ind