HORESTA uddeler en glad smiley til det nye fødevareforlig, som alle Folketingets partier blev enige om i går, onsdag.

Først og fremmest fordi der er lagt op til en fødevarekontrol, som fokuserer de fleste kræfter mod virksomheder, som har svært ved at overholde reglerne.

”Langt de fleste restauranter har styr på fødevaresikkerheden og arbejder professionelt med deres egenkontrol. Der er ingen grund til, at det offentlige bruger en masse ressourcer på at kontrollere disse virksomheder med korte intervaller. I stedet giver det rigtig god mening at bruge nogle flere kræfter på de virksomheder, som ikke har styr på reglerne”, siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i HORESTA.

I forbindelse med forliget har politikerne indgået aftale om, at Smiley-ordningen skal evalueres, og her vil HORESTA først og fremmest kæmpe for øget retssikkerhed for virksomhederne, samt for at de administrative forseelser ikke længere skal være en del af ordningen.

Nyt koncept

Fødevareforliget introducerer et nyt koncept for kontrol og vejledning, som implementeres fra 2020. Konceptet indeholder tre segmenter:

* Opstart og basiskontrol, der indeholder starthjælp, basiskontrol efter standardfrekvenser og stikprøvebaseret basiskontrol. Kontrollen skal i højere grad målrettes virksomheder med identificerede risici og behov samtidig med, at virksomheder med evne og vilje til at overholde reglerne får mindre kontrol. Kædekontrollen videreføres og der skal gennemføres en evaluering af Smiley-ordningen.

* Dybdegående kontrol, som består af kontrol som følge af forbrugeranmeldelser, prioriteret indsats og kampagnekontrol. Det er en faglig styrkelse af den målrettede og dybdegående kontrol.

* Opfølgende kontrol, som skal løfte regelefterlevelsen på længere sigt hos de virksomheder, der har fået en sanktion, og styrke incitamentsstrukturen og øge den præventive effekt af kontrollen. Fremadrettet vil en sanktion udløse to gebyrbelagte kontrolbesøg i stedet for ét. Det første besøg er målrettet overtrædelsen, mens det andet besøg er en fuld kontrol. Rejseholdets indsats mod brodne kar og fødevaresvindel indsættes, når det er nødvendigt.

Ordningerne 'Rekvireret vejledning' og 'Forhåndsgodkendelser' fortsættes. Der er endvidere særlig fokus på styrket faglighed og professionalisme hos de tilsynsførende samt på understøttende IT og datamodeller.

Læs mere om Fødevareforlig 4.

Tine.jpg
Fødevarechef
Tine Skriver

Danske restauranter går skaldyrs-bonanza

Den 17. maj slår en række af landets restauranter for første gang dørene op til Seafood. Over 50 aktører fra restaurationsbranchen landet over inviterer til en hyldest af det danske hav og dets imponerende udvalg af frisk fisk og skaldyr

Log ind