I dag sætter HORESTA, Danske Erhverv og 3F sig til forhandlingsbordet for at nå en aftale på hotel- og restaurantområdet. Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab og erhverv på Roskilde Universitet, fortæller til Turistmonitor, at der er udsigt til vanskelige forhandlinger:

”Mange medarbejdere i hotel- og restaurationsbranchen, der har oplevet, at deres løn er blevet udhulet på det seneste, samtidig med at mange virksomheder og virksomhedsejere mener, at de ikke har råd til lønstigninger på grund af den nuværende økonomiske situation,” siger han.

HORESTAs adm. direktør, Pia E. Voss, vurderer, at forhandlingerne bliver vanskelige.

”Hvis man går tilbage i tiden og ser historisk på det, så tror jeg forhandlingslederne forud for samtlige overenskomstforhandlinger har sagt, at det ser svært ud. Men den her gang, der må jeg bare sige, at det bliver svært. For jeg tror, forventningerne er meget forskellige,” siger Pia E. Voss, til Turistmonitor, og fortsætter:

”Når jeg kigger på forhandlingerne fra min side af bordet, så vil jeg sige, at vi står i den anden hundredeårs-krise på tre år. Vi har været gennem to coronaår, og nu er vi så i en ny situation, hvor der er kæmpe stigninger på alt fra råvarer til energi. En stor del af virksomhedernes indtjening bliver lige nu spist op af de stigende omkostninger, og under corona har mange virksomheder måtte bruge af deres egenkapital og optage lån, så de er ikke super velpolstrede. Derfor skal vi også sikre, at vi ikke presser virksomhederne yderligere med for høje ekstra omkostninger til blandt andet lønninger,” uddyber Pia E. Voss.

Læs hele historien her.

Log ind