Tusindvis af danskere bespises hver dag på hospitaler, kantiner, daginstitutioner og plejehjem, hvor maden tilberedes i storkøkkener. Det er dog ikke alt mad, som ender i folks maver. Madspild er nemlig ikke kun et problem i de danske hjem, men også et stort problem i danske storkøkkener. Hvert år smides 60.000 tons mad i skraldespanden landet over i danske storkøkkener og restauranter.

Det vil Arla Pro ændre på, og derfor har de startet en gratis workshop, Arla Pro Bæredygtigheds-LAB, som underviser køkkenpersonale i otte gode vaner til at arbejde mere bæredygtigt og nedbringe madspild.

”Vi oprettede Arla Pro Bæredygtigheds-LAB, fordi vi gerne vil bidrage med vores idéer til, hvordan madspild kan reduceres, og klimaaftrykket kan nedbringes af mere bæredygtige vaner. Vi oplever stor interesse for at deltage, og det er fantastisk, for tænk på hvor stor en forskel de mange køkkener samlet kan gøre, hvis de alle tager de bæredygtige vaner til sig,” siger Britta Surland, der er produktspecialist hos Arla Pro.

300 køkkenmedarbejdere har indtil videre deltaget i Arla Pro Bæredygtigheds-LAB, heriblandt personale fra Regionshospitalet Randers, som kunne tage direkte hjem fra kurset og arbejde mere bæredygtigt.

Arla Pro har også udviklet otte gode råd, som storkøkkener og kantiner kan lade sig inspirere af, hvis de ønsker at nedbringe madspildet. Arla Pros otte gode råd til at reducere madspild i storkøkkener

I køkkenet:

• Væn jer til at vente med at blande elementerne til fx salater eller gryderetter til lige inden servering, og gør det løbende under åbningstiden

• Tilbered råvaren hel, fx bagte selleri og blomkål. Skræller skal kun kasseres, hvis der er jord på, som ikke kan vaskes helt af

• Undgå rester: Alt på råvaren kan bruges, og stilke på krydderurter er også urt, som fint kan anvendes som smagsgiver. Citroner kan syltes eller saltes hele, så både saft og skal udnyttes

Hos gæsterne:

• Lav takeaway til medarbejderne af resterne. Kan I genanvende plastbøtter og måske lave jeres eget pantsystem? Kan I vælge bæredygtig emballage?

• Dokumenter effekten af jeres arbejde med madspild overfor gæsterne. Skriv fx i kg, hvor meget mindre affald I har. Det kan enten måles ved at veje det i en periode eller tjekke, om I køber mindre ind hos jeres leverandør

På buffeten:

• Mindre tallerkener giver mindre madspild

• Skift fadene på buffeten ud med mindre fade hen mod lukketid og ryk dem sammen

• Trim salatbaren, så den består af færre elementer, som smagsmæssigt passer godt sammen

Har du fået læst?

Guide: Sådan dokumenterer du økologi i din virksomhed

Flere og flere kunder efterspørger økologi, når måltidet skal bestilles. Det gælder i alt fra restauranten og caféen til konferencecentreret og i morgenmadsbuffeten på hotellet. Og virksomhederne kan nemt reklamere med det, så længe de holder økoregnskab, lyder det fra HORESTAs fødevarechef Tine Skriver i det nye Visitor-magasin.

Arrangement: Mød stjernekokke og bliv inspireret

Vil du inspireres til, hvordan du kan balancere økonomien, når du køber mere lokalt, økologisk og højere kvalitet? Og vil du opleve en hyggelig og lærerig dag med inspirationsoplæg fra store kokkeprofiler og brancheeksperter med en efterfølgende rundvisning på Bite i gode kollegers selskab?

Nyt projekt har brug for din hjælp: Vær med til at løse madspildsproblemet

Lad os blive endnu bedre til at udnytte råvarerne til fordel for miljøet og virksomhedernes økonomi. Sådan lyder ambitionen i et nyt projekt, som HORESTA, Hotel- og Restaurantskolen, DTU fødevareinstituttet, Stop Spild af Mad og PlanMiljø står bag. Her er målet at finde og sprede metoder til at optimere råvareudnyttelse og reducere madspild i selvstændige restauranter og hotelrestauranter.

Log ind

NYHEDSBREV
HOLD DIG OPDATERET MED NYHEDER FRA HORESTA

Venligst accepter betingelserne