Siden 1. januar 2025 har Miljøstyrelsen skærpet kontrollen med virksomheders affaldshåndtering. Som noget nyt gennemføres nu fysiske affaldstilsyn, og restauranter og caféer er blandt de steder, der kan forvente besøg.

Formålet er at sikre korrekt sortering, så mere affald genanvendes og ikke ender i forbrændingen – og samtidig sikre lige konkurrencevilkår på tværs af landet.

De udvalgte virksomheder får et varslingsbrev fra kommunen og vil herefter få aftalt et fysisk tilsynsbesøg på adressen.

"Vi bakker op om formålet med Affaldstilsynet, men det er vigtigt, at tilsynene gennemføres med forståelse for de forskellige driftsforhold i branchen," siger Tine Skriver, fødevarechef i HORESTA.

Virksomhederne betaler selv
Det fysiske affaldstilsyn er fuldt gebyrfinansieret. Det betyder helt konkret, at restauranter og caféer selv betaler for besøget og sagsbehandlingstiden. HORESTA anbefaler derfor, at virksomhederne forbereder sig grundigt – både for at sikre et smidigt og effektivt forløb under tilsynet og for at sikre, at sorteringen er korrekt.

"Det er ikke uden betydning, at virksomhederne selv betaler for tilsynet. Derfor er det rimeligt at forvente en konstruktiv og samtidig tidseffektiv dialog med myndighederne," påpeger Tine Skriver.

Tilsynets eventuelle bemærkninger er ved første besøg vejledende, og der er således ikke her tale om reelle påbud. Det kan der dog komme ved senere besøg, hvis eventuelle fejl ikke udbedres.

Sortering til gavn for både gæster og personale
Tydelige piktogrammer og enkle sorteringsløsninger med nem adgang for både medarbejdere og gæster gør det lettere at overholde reglerne – og kan spare tid under selve tilsynet.

Virksomheder med områder, hvor kunderne selv afrydder – som fx lobbyområder eller fælles spisearealer – skal stille affaldssortering til rådighed i de fraktioner, som kunderne typisk producerer: plast, drikkekartoner, madaffald, restaffald osv. 

Forskellig praksis i kommunerne
Det er Miljøstyrelsen, der udpeger de brancher og antallet af virksomheder, som skal have tilsyn – men det er kommunen, der udvælger virksomhederne og udfører det fysiske besøg og efterfølgende vurderer den lokale affaldssorteringspraksis. Det betyder, at sorteringskrav og gebyr kan variere fra kommune til kommune.

Hvis der opstår uenighed om klassificeringen af affald, er det Miljøstyrelsen, man skal klage til – ikke Affaldstilsynet.

"Vi hører fra medlemmer, at forskellige affaldsfraktioner kan blive vurderet forskelligt fra kommune til kommune. Det kan skabe usikkerhed, som vi opfordrer myndighederne til at adressere mere tydeligt. Derfor er vi også i løbende dialog med styrelsen," siger Tine Skriver.

Krav om klare plastsække fra 1. juli
Fra 1. juli 2025 bliver det obligatorisk for alle virksomheder at benytte klare plastsække til brændbart affald. Kravet skal gøre det muligt at kontrollere indholdet og understøtte bedre sortering.

Læs mere om Affaldstilsynet her

Tine
Fødevarechef
Tine Skriver

Nyt afsnit af HORESTA Lounge

Lyt til det nyeste afsnit af HORESTA Lounge, hvor direktør og indehaver af Hotel Viking, Brian Fabricius, fortæller om rejsen fra familiehotel til firestjernet hotel med 100 ansatte i Sæby.

Log ind