EuroSkills er europamesterskaberne for erhvervsuddannelserne, og Danmark er repræsenteret med 21 dygtige faglærte når konkurrencen skydes i gang på onsdag den 6. september i Gdansk i Polen.

Blandt de 21 danske deltagere finder vi Amalie Durekær, Stefan Madsen og Karl Emil van Ingen, der henholdsvis stiller op som tjener, receptionist og kok.

Amalie Durekær er udlært tjener fra Støvlet Katrines Hus, og glæder sig til gennem EuroSkills at promovere tjeneruddannelsen og vise, at tjenerjobbet sagtens kan være en karrierevej.

“Jeg gik ud af folkeskolen med et gennemsnit på 10, så jeg kunne sagtens have taget en anden uddannelse. Men jeg valgte at følge hjertet og det er jeg glad for hver eneste dag. Branchen er fuld af muligheder, hvis man vil arbejde i udlandet, på store hoteller og restauranter eller hvis man vil videreuddanne sig til f.eks. sommelier. Og så passer det mig rigtig godt, at jobbet ikke er et typisk 9-17-arbejde,” siger Amalie Durekær.

Stefan Madsen er receptionist på Absalon Hotel, hvor han også er udlært, og ser frem til at repræsentere Danmark og brede kendskabet til faget.

“At få muligheden for at repræsentere Danmark, og få den anerkendelse, der følger med, er virkelig vigtig. I og med, at receptionistfaget er forholdsvis ukendt, så er konkurrencer som EuroSkills med til at sætte fokus på jobbet og uddannelsen. Der er rigtig mange muligheder for alle, som gerne vil have en bred kontaktflade til hverdag, så jeg vil klart anbefale det som en karrierevej. Det er i hvert fald på ingen måde kedeligt,” fortæller Stefan Madsen.

Karl Emil van Ingen er udlært kok fra Lieffroy i Nyborg og arbejder i øjeblikket på Formel B i København. For ham har forberedelserne til EuroSkills været fokuseret på at blive så effektiv som overhovedet muligt.

“Vi får opgaven på forhånd, f.eks. en treretters menu til 12 personer, som skal stå klar på 4½ time. Så det er bare at gå i gang med planlægningen og træne udførelsen i køkkenet – for tid betyder alt. Første gang jeg trænede menuen igennem til Norge, gik jeg 1½ time over tid. Så det bliver der arbejdet med, og træningen er i virkeligheden det sjoveste. Jeg presser mig selv maksimalt til jeg kan udføre menuen med tid tilovers – og det tager tid. Men jeg glæder mig til at se, hvor langt det kan bringe mig til EuroSkills,” siger Karl Emil van Ingen.

Du kan læse mere om de tre deltagere på Gastrofighters facebookside.

Log ind