I januar vandt Danmark guld ved verdensmesterskabet for kokke. Tirsdag skulle Årets Kok i Danmark så kåres, og vinderen blev Mikkel Højborg Olsen fra Social Cantina i København. Han stiller sig dermed op i rækken af store kokkenavne, som gennem historien har vundet konkurrencen.

De otte finalister skulle kreere en forret, en hovedret og en dessert. De vidste på forhånd, at forretten skulle indeholde hvid fisk og bløddyr. Hovedretten skulle bygges op på højreb af naturkvæg, mens desserten skulle tilberedes af råvarer, som de først fik udleveret på dagen.

Konkurrencen løb over 6½ timer, og Mikkel Højborg Olsens præstation var nok til at imponere en række af landets dygtigste kokke i dommerpanelet. Heriblandt den tidligere verdensmester, Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Badehotel. 

Andenpladsen gik til Michael Nørtoft fra MN Dining på Frederiksberg, mens Michael Miv Pedersen fra Tabu i Aalborg vandt bronze.

Se video fra Årets Kok 2023 nederst på denne side. Video fra Årets Tjener offentliggøres i morgen.

Samtidig med Årets Kok dystede otte af landets dygtigste tjenere om titlen som Årets Tjener 2023. Også her var det en københavner, der løb med guldet, nemlig Simone Westerberg fra Kong Hans Kælder. Sølvmedaljen gik til Kristine Slott Olsen fra Formel B i København, mens Andreas Kobs Laursen fra Restaurant Lyst i Vejle vandt bronze.

De otte finalister havde som hovedopgave at servere de tre retter, som kokkene tilberedte, for indbudte gæster. Tjenerne blev blandt andet bedømt på personlig fremtoning og på en række faglige discipliner som tranchering, flambering, vinforklaring, spiritusidentifikation og osteservering.

Det er HORESTA og 3F PSHR, der står bag de to konkurrencer, og vinderne modtager foruden trofæ en check på 40.000 kr.

HORESTAs adm. direktør, Pia E. Voss, var imponeret over kokkenes og tjenernes præstationer.

”Årets Kok og Årets Tjener blev skabt for at bidrage til at løfte og synliggøre det høje faglige niveau. Der er brug for konstant udvikling i branchen, og her spiller vores dygtigste kokke og tjenere en vigtig rolle. Konkurrencerne er med til at vise, hvor langt man kan komme med en erhvervsfaglig uddannelse. Det synes jeg, vi fik demonstreret meget tydeligt i dag”, siger Pia E. Voss.

Mikkel Højborg Olsens vindermenu var:

Forret

Bagt Pighvar – musling fars

Oliven, citrus blanquette

Blomkål med salt/sylt citron, brokkolini, kartoffel

Peberrodspure og mandler

Hovedret:

Stegt kalvehøjreb på ben

Pithivier med braiseret kalvetunge, kalvehjerte, karamelliserede løg, citrontimian og salt citron

Selleri pure med brunet smør, dampet asparges broccoli med estragon, hvide asparges med citronolie og syltet perleløg

Sauce Mystique med syltet sennepskorn

Dessert:

Baba au Rhum med lime, citrus, citrongræs cognac

Blodgrape kompot med mandler

Crème Fraiche citronfromage med mynte

Vanilleis

 

HORESTA og 3F takker sponsorerne af Årets Kok og Årets Tjener 2023:

Bent Brandt, Arla Unika, Carlsberg, Dansk Cater, De Forenede Dampvaskerier, Oskar Davidsen, H. J. Hansen, SIKA, Electrolux, Hotel- og Restaurantskolen i København, BJØRN Varimixer, MCH Messecenter Herning, Team Gastronomi Danmark, Fiskerikajen og Eco-Lab.

 

 

 

Har du styr på GDPR?

HORESTA tilbyder, sammen med samarbejdspartneren Lexoforms, en fysisk workshop, hvor du arbejder med GDPR-dokumentationen for din egen virksomhed.

Log ind