HORESTA er for nylig blevet kontaktet af et medlem, som havde modtaget en opkrævning fra Nordic Entertainment Group (NENT) for lovstridig visning af tv-kanaler, som NENT har rettighederne til.

Det drejede sig om visning af TV3, TV3+, TV3 Puls samt yderligere nogle TV3-kanaler. Af henvendelsen fremgik det, at NENT ved kontrol havde kunnet konstatere, at medlemmet havde vist de nævnte tv-kanaler (såkaldt offentlig visning) uden at have sikret sig de fornødne rettigheder hertil, hvilket er i strid med ophavsretslovens § 69. NENT rettede derfor henvendelse til medlemmet med et krav om erstatning på kr. knap 169.000 kr., dog tilbød NENT at sagen kunne forliges mod betaling af ca. kr. 84.000.

Det pågældende medlem havde faktisk en aftale med Yousee, hvorigennem der også blev betalt for retten til at vise TV3 m.fl. På baggrund af denne oplysning frafaldt NENT sit krav overfor medlemmet.

De kanaler, som NENT viser, primært de nævnte TV3-kanaler, samt en række sportskanaler er generelt ikke omfattet af den rettighedsafgift, som man betaler til Copydan/Verdenstv. NENT er en privat udbyder, som selv forvalter langt de fleste af de rettigheder, som er knyttet til de udsendelser, som vises på de af NENT’s ejede tv-kanaler.

Man skal derfor enten have en aftale direkte med NENT om retten til at vise TV3 m.fl. eller man skal via den tv-udbyder (f.eks. Yousee/TDC), som man anvender, sikre sig, at betalingen til denne udbyder også indeholder betaling for retten til offentlig visning af de af NENT ejede tv-kanaler.

Sagen viser imidlertid, at man skal være opmærksom, hvis man får en sådan opkrævning fra NENT, da den kan være uberettiget, og så illustrerer sagen også, at bør sikre sig, at man faktisk har/betaler for rettighederne til de tv-kanaler, som gæsterne kan se.

En række rettigheder betales via Copydan/Verdenstv, men særligt en række private udbydere forvalter egne rettigheder, og derfor skal man have en særlig aftale med disse direkte om visning af deres kanaler, eller man skal, hvis kanalerne indgår i en tv-pakke fra en udbyder, sikre sig, at der via denne udbyder også sker betaling for retten til at vise disse kanaler offentligt. Det drejer sig særligt om TV2, Nent (TV3-kanalerne + Viaplay) og Discovery + (TV4,TV5, TV6, m.fl.).

Se også

Log ind