Gennem mange år har hotelbranchen måttet betale langt mere i energiafgifter end mange andre erhverv, men nu er det slut med den negative særbehandling. Da et flertal i Folketinget i fredags indgik et forlig om en grøn skattereform blev hotellernes såkaldte rumvarmeafgift nemlig samtidig aflivet, og det glæder HORESTA, der igennem mange år har kæmpet for ligestilling.

”Det er helt urimeligt, at hotelbranchen er blevet så hårdt beskattet på store dele af energiforbruget. Det har været en lang og hård kamp, men i HORESTA glæder vi os over, at det endelig lykkedes at komme i mål,” siger HORESTAs adm. direktør, Jannick Nytoft. 

Det er flere år siden, at den daværende borgerlige regering lovede at udfase rumvarmeafgiften, der giver staten en indtægt på 50 millioner kroner om året. Siden overtog Socialdemokratiet regeringsmagten, og da den nye regering fremlagde sit bud på en grøn skattereform, valgte man at fastholde rumvarmeafgiften og bruge pengene på at finansiere dele af reformen. Efter politisk pres fra blandt andre HORESTA lykkedes det imidlertid at få fastholdt den oprindelig plan om at afvikle afgiften, da forliget om den grønne skattereform blev indgået.

Med aftalen indføres en ensartet CO2-afgift, der skal få danske virksomheder til at omstille sig til en mindre klimabelastende produktion. Aftalen påvirker først og fremmest de mest energitunge sektorer som industrien og dele af landbruget.

Jannick Nytoft understreger, at CO2-afgiften kommer på et meget uheldigt tidspunkt, hvor omkostningerne i hotel-, restaurant- og turisterhvervet stiger med eksplosiv fart.

”Det er klart, at det ikke er nye omkostninger, vi har brug for lige nu. Men hotel-, restaurant- og turisterhvervet skal selvfølgelig også bidrage til at nå 2030-målene. Vores erhverv er heldigvis ikke blandt de mest energitunge, og vi er nået rigtig langt i den grønne omstilling”, siger Jannick Nytoft.

Bæredygtighed lever i det skjulte

Landets indkøbere af events og konferencer har for svært ved at orientere sig i, hvordan venues og konferencecentre reelt arbejder med miljø og bærdygtighed, viser ny undersøgelse.

Log ind