Efter at fagbevægelsen konsekvent har afvist at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft under hele genåbningsfasen efter coronanedlukningen, justerer FH nu på kursen.

Fagbevægelsens Hovedorganisation åbner nu op for at se på positivlisten for faglærte, som gør det muligt at hente arbejdskraft til Danmark på visse områder med mangel på arbejdskraft. I dag er kokke på positivlisten, men det er tjenere ikke.

FH vil opdatere listen fire gange om året i stedet for to, så nye områder med mangel på arbejdskraft kan komme på hurtigst muligt.

”Vi har gennem lang tid lagt pres på at få åbnet for mere udenlandsk arbejdskraft, men fagbevægelsen har konsekvent haft korslagte arme. Derfor er det positivt, at der nu er en erkendelse af, at vi ikke alene løser den aktuelle, massive mangel på arbejdskraft ved at fokusere på den danske ledighedskø, som er historisk kort,” siger HORESTAs politiske direktør, Kristian Nørgaard.

Han mener dog, at initiativet ikke kan stå alene, og at der er brug for en systematisk gennemgang og justering af de forskellige ordninger, så de bliver mere anvendelige for hoteller og restauranter.

”At opdatere listen flere gange om året er slet ikke nok. Når fagbevægelsen åbner op for mere udenlandsk arbejdskraft, er vi nødt til at gøre listen langt mere anvendelig, end den er i dag. Men vi er positive over for, at vi nu er enige om, at der skal kigges på ordningerne. Vi kan se, at de forskellige ordninger til at rekruttere international arbejdskraft grundlæggende ikke fungerer for turisme- og oplevelseserhvervet. Derfor er det helt afgørende, at ordningerne tilpasses, så virksomhederne kan få den arbejdskraft, som de har brug for, ” siger Kristian Nørgaard.

Log ind