Det blev til en imponerende andenplads for den danske kok Ronni Mortensen og hans unge medhjælper Sebastian Svensgaard, da det uofficielle europamesterskab for kokke, Bocuse d’Or Europe, her til eftermiddag blev afgjort.

I 2019 kunne Kenneth Toft-Hansen løfte Bocuse d’Or-statuetten og lade sig hylde som verdensmester, og Ronni Mortensen vil gøre ham kunsten efter. Han har nu kvalificeret sig til den interkontinentale finale i Lyon, som finder sted den 1. og 2. juni 2021.

Danmark har en lang række imponerende resultater i bagagen fra turneringen. Blandt andet har Ronni Mortensens coach fra den trestjernede Michelin-restaurant Geranium, Rasmus Kofoed, vundet både bronze, sølv og guld ved den prestigefyldte kokkekonkurrence.

HORESTAs formand Jens Zimmer Christensen mener, at konkurrencen har været afgørende for, at Danmark nu bliver anset blandt den absolutte gastronomiske elite. Men positionen må vi ikke taget for givet.

”Ronni Mortensen leverer en fantastisk præstation. Den er medvirkende til, at Danmark forbliver på lystavlen hos foodies og gastroturister fra hele verden. Men det kræver ildsjæle, dedikation og hårdt arbejde at komme hertil. Og det er bestemt ikke gratis, når verdens dygtigste konkurrerer på kokkekunst. Derfor er man fra politisk side nødt til at sikre, at vi også i fremtiden har et setup omkring vores dygtigste kokke, der gør det muligt for dem at levere på den største scene. Og at vi har infrastrukturen på plads til den næste generation af unge talentfulde madhåndværkere,” siger HORESTAs formand.

Jens Zimmer Christensen tilføjer, at gourmetsegmentet har været særligt hårdt ramt af krisen på grund af den store andel af omsætningen, der normalt kommer fra internationale turister. Og vakler toppen, kan hele korthuset vælte, lyder det.

”Flere Michelin-restauranter er allerede lukket, og som situationen med COVID-19 er lige nu, kan det bestemt ikke udelukkes, at flere danske stjerner må falde. Det vil være en katastrofe, hvis krisen ødelægger en position, som de danske kokke har brugt årtier på at bygge op, og som kommer hele turisme- og oplevelseserhvervet til gavn. Vi ser flere andre lande målrettet hjælper deres oplevelseserhverv med for eksempel momsnedsættelser, og vi mener, at lignende redskaber bør tages i brug herhjemme,” fortæller Jens Zimmer Christensen.

Sverige vandt bronze, og da guldet gik til Norge blev det til et skandinavisk podium.

Log ind