Egentlig skulle HORESTAs møde med fødevareminister Mogens Jensen (S) have fundet sted ved Dragsholm Slot, men turen er udsat, da ministeren var i karantæne, og mødet måtte i stedet foregå digitalt.

Her fik Jens Zimmer Christensen, HORESTAs formand, Kirsten Munch, politisk direktør og Tine Skriver, fødevarechef, samt Peter Kreiner, direktør for Noma og Mads Bøttger, ejer af Dragsholm Slot, lejlighed til at præsentere en række af erhvervets udfordringer for ministeren.

”Vi oplever papirtynde ordrebøger, og et erhverv hvor mange ser deres livsværk og pensionsopsparinger forsvinde mellem hænderne på grund af pandemien. Vi risikerer at miste den gastronomiske styrkeposition, som vi har brugt årtier på at opbygge. Derfor var det vigtigt for os, at give fødevareministeren indsigt i virksomhedernes arbejde med sikkerhed, herunder HORESTAs vejledning Safe to Visit, og at vi sagtens kan håndtere gæster på en ansvarlig måde,” fortæller Jens Zimmer Christensen.

Fødevareministeren brugte blandt andet mødet på at lykønske erhvervet med Danmarks flotte andenplads ved det netop overståede Bocuse d’Or Europe. Ministeren var også meget opmærksom på fastholdelse af de dygtigste håndværkere i faget og lovede i forbindelse med finanslovsforhandlingerne at arbejde for økonomisk støtte til aktiviteter i branchen, som fastholder interesse, kompetencer og gejst for det gode håndværk, herunder de gastronomiske konkurrencer.

Jens Zimmer Christensen understregede, at blandt de hårdest ramte i erhvervet er hele gourmetsegmentet, der lider under den begrænsede mødeaktivitet og fraværet af de ressourcestærke udenlandske gastroturister. Et fælles behov for alle i branchen er dog klar kommunikation fra regeringen og myndighederne.

”Vi har brug for, at regeringen tydeligt fortæller danskerne, hvad de trygt kan gennemføre inden for gældende restriktioner. Det er jo derfor, at vi har retningslinjerne. Og virksomhederne bliver ikke mere klar til at håndtere gæster, end de er nu. De tripper for at kunne byde flere velkommen, men hver gang der er et pressemøde, resulterer det i stedet i et hav af aflysninger,” siger Jens Zimmer Christensen.

Fødevareministeren anerkendte også på mødet, at brugen af vilde planter i gastronomien er relevant for udviklingen af madoplevelserne, og han gav tilsagn om at afsætte midler til at risikovurdere flere vilde planter, så de kan tillades som spiselige planter på restauranterne.

Log ind