Fødevareminister Mogens Jensen bakker op om mærkningsordningen Green Restaurant, som HORESTA har udviklet.

Målet med ordningen er at gøre det nemmere for forbrugerne at finde og vælge bæredygtige spisesteder – og dermed bidrage til at fremme bæredygtigheden i landets restauranter.

Opbakningen fra ministeren kom på et møde mellem Mogens Jensen og HORESTA. På mødet roste ministeren initiativet og anerkendte HORESTA for indsatsen.

Det nye mærke adskiller sig fra andre mærker i restauranterhvervet ved at fokusere på helheden fremfor kun på enkeltelementer som økologi, madspild, bæredygtige fisk eller lignende.

Læs mere om Green Restaurant

På mødet i Fødevareministeriet bragte HORESTA en række temaer op, som fylder meget i branchen for tiden.

Det gælder blandt andet behovet for kvalificeret arbejdskraft. Regeringen har åbnet op for mere international arbejdskraft på det danske arbejdsmarked, og her er det afgørende, at der også sikres mulighed for at rekruttere kokke og tjenere.

”Det er af afgørende betydning for restauranterhvervet, at virksomhederne kan få den kvalificerede arbejdskraft, som de har brug for fortsat at kunne udvikle dansk gastronomi. Restauranterhvervet er et af de hurtigst voksende erhverv, og skal vi udbytte branchens potentiale har vi i dén grad brug for ekstra hænder. Man skal passe på ikke at tage dansk gastronomis flotte position for givet”, siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch.

HORESTA rejste også over for ministeren, at den nye finanslovsaftale for 2020 indebar en tredobling af afgifterne på engangsservice for restauranterne. Udover at der er tale om en meget voldsom stigning, som blev indført på mindre end en måned, er der også tale om en afgift, som bremser den grønne omstilling i erhvervet. Det skyldes, at bæredygtig engangsservice i langt de fleste tilfælde vil blive ramt af højere afgifter end engangsservice af plastik.

På mødet glædede HORESTA sig også særligt over regeringens opbakning til Gastro 2025, som er en vigtig anerkendelse af restauranterhvervets betydning i Danmark. Og HORESTA opfordrede ministeren og regeringen til at udbygge satsningen på restauranterhvervet.

Log ind