Få indblik i, hvad der rører sig i hotel-, restaurant- og turismebranchen med dagens presseklip.

Det er blevet langt nemmere for danske restauranter at hente arbejdskraft fra lande uden for EU. Hvor det for to år siden var tæt på umuligt for branchen at få de nødvendige tilladelser på plads, vidner tallene nu om, at flere lempelser af reglerne har haft effekt. Det skriver Børsen.dk.

Og det er også oplevelsen hos Simran Arora, der ejer en række indiske restauranter i København og omegn.

“Før var det sådan, at jeg altid fik afslag fra myndighederne på indrejse af kokke, men i dag er det blevet meget lettere, og jeg har fået et ja og godkendt alle de medarbejdere, jeg har søgt om at få indrejst”, siger Simran Arora.

Simran Arora er langtfra den eneste, der har haft problemer. Arbejdsgivere i hotel- og restaurationsbranchen, der i 2021 søgte om indrejse af en udenlandsk ansat fra et land uden for EU under beløbsordningen, kunne være ret sikre på et afslag. Ud af 270 ansøgninger om indrejse af arbejdskraft blev der givet 246 afslag og 24 tilladelser.

I 2023 skete der dog noget som vendte billedet på hovedet: Fra 1. april 2023 blev det for arbejdsgiverne muligt at indrejse arbejdskraft fra lande uden for EU under en ny supplerende beløbsordning med et lønkrav på minimum 393.000 kr., hvilket er noget under lønkravet på 487.000 kr. i den gamle beløbsordning. Under den nye beløbsordning er der givet 232 tilladelser og 22 afslag på indrejse af arbejdskraft til hotel- og restaurationsbranchen.

Jeppe Møller-Herskind, viceadm. direktør i brancheorganisationen Horesta, glæder sig over, at det er blevet nemmere at rekruttere international arbejdskraft.

For to år siden var branchen hårdt presset af indrejsereglerne, og de her ændringer betyder, at restauranterne bedre kan følge med efterspørgslen på at gå ud at spise, siger Jeppe Møller-Herskind.

Læs hele historien på borsen.dk – kræver login

Log ind