Få indblik i, hvad der rører sig i hotel-, restaurant- og turismebranchen med dagens presseklip.

Selvom kokken lægger en økologisk hakkebøf i burgeren, så må restauranten ikke sælge burgeren som en økologisk burger med mindre alle de andre ingredienser også er økologiske. Men restauranten må gerne sælge den som ”burger med økologisk kød”. Reglerne for markedsføring af økologi har fokus på detaljer, men de er klare og logiske.

”Forbrugerne skal kunne stole på, at de økologiske varer er, hvad de giver sig ud for at være, ligesom det er vigtigt, at virksomheder, der sælger økologi, kan konkurrere på lige vilkår. Derfor kontrollerer vi nu, om reglerne er overholdt, når virksomhederne reklamerer med økologi, og om de har den nødvendige dokumentation fra leverandører i form af fakturaer og økologicertifikater,” siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen.

Fødevarestyrelsen vil bl.a. kontrollere, hvordan storkøkkener og restauranter bruger økologi som salgsargument. Det er f.eks. ikke i orden at skrive ”vi anvender fortrinsvis økologisk frugt” eller ”alle grove grønsager er økologiske”. Virksomheden skal klart angive, hvilke frugter eller grønsager, der er økologiske med fx ”retten er med økologiske kartofler og gulerødder”.

”I vores kontroller vil vi have særlig opmærksomhed på virksomhedernes beholdning af råvarer. Hvis et take-away-køkken reklamerer med økologiske tomater i sandwichen, så må der ikke være konventionelle tomater i forretningen, for det giver risiko for, at kunden får en sandwich, der ikke lever op til anprisningen,” siger Henrik Dammand Nielsen.

Fødevarestyrelsens økologikontrol er rettet mod institutionskøkkener, restauranter og take-away-køkkener samt butikker, som sælger uindpakket økologi som frugt og grønt. I butikker, der sælger uindpakket økologi, vil Fødevarestyrelsen bl.a. undersøge, om butikkerne har styr på dokumentation og skiltning, så forbrugerne kan være sikre på, at de får, hvad de betaler for. Restauranterne kan også forvente at få kontrolleret, om de serverede retter nu også er hjemmelavede, og om de har den særlige kvalitet eller oprindelse, som menukortet lover.

Link til regler og oplysningsmaterialer: Økologi i storkøkkener (foedevarestyrelsen.dk)

Link til omtale af kontrolkampagne: Kontrolkampagner 2023 (foedevarestyrelsen.dk)

Fødevarestyrelsen har fokus på madboder og madvogne

Festivalsæsonen er skudt i gang og Fødevarestyrelsen har indledt en række stikprøvekontroller forud for sommerens festivaler og markeder, hvor fokusset særligt er på madboder, food trucks og gadekøkkener.

Log ind