Udlånet til hotel- og restauranterhvervet er styrtdykket siden 2019.

Mens det øvrige erhvervsliv låner flere penge i banker og realkreditinstitutter, er udlånet til hoteller og restauranter faldet med en tredjedel.

Tal fra Nationalbanken viser, at mens branchen havde lån for 7,1 milliarder kroner i 2019, er udlånet nu faldet til knapt 5,0 milliarder. I samme periode er udlånene til erhvervslivet generelt steget med 25 procent.

”Det er en meget bekymrende udvikling. Det er helt afgørende for vækst og udvikling i vores erhverv, at der er adgang til finansiering. Særligt for mindre virksomheder, der ikke har en stor egenkapital at trække på, men sagtens kan have en sund drift alligevel”, siger HORESTAs politiske chef, Maria Olafsson.

Finanssektorens faldende interesse i at finansiere hotel- og restauranterhvervet bekræftes også i en undersøgelse, som HORESTA har gennemført blandt medlemmerne.

Her svarer 48 procent af restauranterne uden for København, at bankernes villighed til at låne penge ud er ”ikke særlig stor” eller ”tæt på ikke-eksisterende”. Det samme gælder for 30 procent af hotellerne uden for hovedstaden.
I København er tallet marginalt bedre for hotelbranchen, men er næsten halveret for restaurantbranchen.

”Det er et tydeligt mønster, at især mindre virksomheder uden for hovedstaden har meget svært ved at skaffe finansiering. Det behøver ikke at være en udfordring, for de skal selvfølgelig have en sund drift, og banker og realkredit skal jo ikke låne ud, hvis der er stor risiko for tab. Men vi støder jævnligt på eksempler fra vores medlemskreds, hvor driften er sund, og hvor det er mere end svært at forstå, at bankens kasse er smækket i”, siger Maria Olafsson.

Hotel- og restauranterhvervet har aldrig stået stærkere end i disse år. I 2023 satte erhvervet rekord i både omsætning og beskæftigelse. Men samtidig er antallet af nystartede virksomheder næsten halveret på fem år.

Udviklingen får nu HORESTA til at hejse et advarselsflag. I et nyt udspil med ti forslag til, hvad der kan skabe vækst i landdistrikterne, opfordrer HORESTA således til, at der bliver set nærmere på de faldende udlån.

”Vi opfordrer finanssektoren til at revidere synet på hotel- og restauranterhvervet og lette foden på bremsen. Det er muligt, at forsigtigheden skyldes de voksende, statslige krav til soliditet, men så er det måske på tide at revidere dem. Det er ikke et sundt tegn, når vækst og iværksætteri bliver bremset af en overforsigtig ageren fra finanssektorens side”, siger Maria Olafsson.

Log ind