Bjarke Just Nielsen har gjort det umulige. Han åbnede sin første restaurant under Norrlyst-brandet tre måneder før coronaen lukkede Danmark ned i foråret 2020.
Siden kom yderligere tre restauranter til under coronakrisen, under den aktuelle inflationskrise kom yderligere to, og efter sommerferien åbner han den syvende. Alle sammen i København.

Men lige nu er det ikke kun planlægningen af den næste restaurantåbning, som rumsterer i Bjarkes og hans medarbejderes hoveder. Det er i lige så høj grad Københavns Kommunes planer om at begrænse udeserveringen. Sker det, frygter Bjarke Just Nielsen et betydeligt indhug i koncernens omsætning på op imod 10 procent.

”Hvis vi skal lukke for udeserveringen tidligere, vil vi højest sandsynligt ikke bare kunne flytte gæsterne indenfor, for der sidder nogle andre. Derfor kan vi blive nødt til at smide dem ud. Det betyder, at vi skal til at skabe nye bookingrutiner med nye bagkanter og nye regler. Det næste bliver, at vi risikerer at skulle pakke vores udeservering væk, mens vi har gæster indenfor,” siger Bjarke Just Nielsen.

Københavns Kommune sendte for tre uger siden et forslag i høring, som lægger op til at begrænse udeservering til kl. 22 fra søndag til torsdag i store dele af byen.

HORESTAs kommercielle direktør, Jeppe Møller-Herskind, deler Bjarke Just Nielsens bekymringer.

”Det her handler selvfølgelig om økonomi. Men det handler i lige så høj grad om, at vi risikerer at give gæsterne en rigtig dårlig oplevelse, og det harmonerer meget dårligt med, hvad branchen og København som by ellers bruger rigtig mange kræfter på”, siger Jeppe Møller-Herskind.

Herunder kan du se Bjarke Just Nielsen uddybe, hvordan han ser på kommunens planer om at begrænse udeserveringen.

København går videre med turismeafgift

Det vakte kritik fra turistbranchen, da et flertal af politikerne i Københavns Kommune sidste år stemte for, at man vil have en turismeafgift. På en afstemning torsdag stadfæstede politikerne, at man vil indføre afgiften.

Det tager turismen med fra Frigast-balladen

Turismen sejrede, da regeringen endelig meldte ud om Frigast-anbefalingerne og sanering af erhvervsstøtten. Men det langstrakte forløb har også givet vigtig læring til turismen, lyder det fra erhvervet selv.

Log ind