I denne uge har den nye SVM-regering for alvor taget hul på arbejdet. Det indebærer blandt andet, at ministrene holder møder med de vigtigste aktører, og derfor var HORESTA i går til møde med erhvervsminister Morten Bødskov i ministeriet i Slotsholmsgade.

På mødet fortalte HORESTAs adm. direktør, Pia E. Voss, og kommercielle direktør, Jeppe Møller-Herskind, ministeren, hvorfor turismen er en vigtig vækstmotor for dansk økonomi. Morten Bødskov bakkede op og sendte et klar budskab om, at der er behov for mere fokus på turismens vækstpotentiale.

Erhvervet beskæftigede før corona 140.000 medarbejdere, og eksporterede for omkring 55 milliarder kroner årligt.

”Vi havde en god snak om turismens store potentiale. Den tidligere regering fremlagde et mål om vækst i turismeomsætningen på 50 milliarder kroner fra de nuværende 140 milliarder frem mod 2030, og heldigvis er den nye regering også meget ambitiøs. Men det er klart, at det er en vigtig forudsætning for at kunne indfri vækstambitionerne, at vi får mere muskelkraft, så vi kan klare os i den hårde internationale konkurrence. Det forudsætter først og fremmest nogle bedre rammevilkår”, siger Pia E. Voss.

På mødet fik ministeren en temperaturmåling på, hvordan hotel-, restaurant- og turisterhvervet klarer sig lige nu og her. Der er stor forskel på, hvordan branchens mere end 20.000 virksomheder er kommet ud af 2022, men fælles for alle er, at de – ligesom resten af erhvervslivet - kigger ind i et meget usikkert 2023, hvor risikoen for et fald i omsætningen er stor, samtidig med at omkostningerne fortsætter med at stige.

Pia E. Voss og Jeppe Møller-Herskind gjorde det på mødet klart over for Morten Bødskov, at HORESTA som branchens organisation arbejder målrettet på, at hele branchen tager ansvar – for eksempel for arbejdsmiljøet. HORESTA har blandt andet åbnet op for, at ikke-organiserede virksomheder med elever kan få et elevmedlemskab, der giver adgang til rådgivning i elevoverenskomsten.

HORESTA glæder sig over, ministerens positive signaler til hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

”Vi ser frem til et tæt samarbejde med den nye regering. Det glæder os først og fremmest, at SVM er klar til at gennemføre nogle ambitiøse reformer, som vi har efterlyst længe. Regeringen har for eksempel sat sig som mål, at arbejdsstyrken skal udvides med 45.000, og er desuden parat til at styrke erhvervsuddannelserne markant. Begge dele er afgørende for væksten i vores erhverv”, siger Jeppe Møller-Herskind.

Log ind