I sidste kvartal af 2022 var der flere end dobbelt så mange konkurser som normalt. Det billede fortsatte i januar, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det blev nemlig til 38 konkurser blandt de danske hotel- og restaurantvirksomheder i årets første måned, hvilket er næsten en fordobling af det gennemsnitlige niveau i årene op til pandemien. De fleste konkurser skete blandt restauranter, fastfood og cafeer/natteliv, fortæller Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA.

”Når gæsternes forbrug aftager, og udgifterne stadig er høje i en branche, hvor mange kæmper med små margener, så er udfaldet desværre ikke overraskende. Det er er særligt mindre spise- og serveringssteder, som har svært ved at skabe en økonomisk bæredygtig forretning under de nuværende omstændigheder,” fortæller Jonas Kjær.

Han hæfter sig også ved, at tal for nyligt viste, at antallet af nyopstartede virksomheder i branchen var næsten halveret i 2022 sammenlignet med 2019.

”Når der både er mange konkurser og en lav iværksætterlyst, så står vi som samfund og branche med en kæmpe udfordring. Vi skal have sikret, at det bliver langt mere attraktivt at forfølge sine drømme om at drive virksomhed i dette fantastiske erhverv. Men det kræver at man kigger på rammerne for virksomhederne og sætter ind med politisk handlekraft, så erhvervet igen kan blive et vækstlokomotiv,” siger HORESTAs cheføkonom, Jonas Kjær.

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Danske restauranter går skaldyrs-bonanza

Den 17. maj slår en række af landets restauranter for første gang dørene op til Seafood. Over 50 aktører fra restaurationsbranchen landet over inviterer til en hyldest af det danske hav og dets imponerende udvalg af frisk fisk og skaldyr

Log ind