300 millioner kroner om året fra 2024 stigende til 900 millioner kroner i 2030 er netop den saltvandsindsprøjtning til erhvervsuddannelserne, som brancheforeningen for hotel- og restaurantbranchen, HORESTA længe har bedt om.

HORESTA roser regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, og Det Konservative Folkeparti for udspillet, men peger samtidig på, at det er helt afgørende, at der også sikres midler til investeringer i tidssvarende læringsudstyr og -miljøer på branchens erhvervsuddannelser.

Antallet af unge, der søger en erhvervsuddannelse er i de seneste år faldet markant, og ramte tidligere på året det laveste niveau i fem år. Den bekymrende udvikling ses især i hotel- og restaurantbranchen, hvor antallet af elever på hotel- og restaurationsuddannelsernes grundforløb er faldet med hele 47 procent på kun fire år. Og selvom løftet om flere penge til erhvervsuddannelserne er tiltrængt, er det ikke sikkert, at udfordringerne i hotel- og restaurantbranchen forsvinder.

“I HORESTA er vi utroligt glade for den økonomiske saltvandsindsprøjtning, der nu gives de erhvervsfaglige uddannelser, som har været under pres de seneste år. Som brancheorganisation er vi dog bekymrede for, at kokke- og tjeneruddannelserne bliver overset til fordel for de mere tekniske uddannelser. Der er i høj grad brug for en opdatering af vores uddannelser, så de køkkener, som eleverne får undervisning i, stemmer mere overens med det, de kommer til at møde i den virkelige verden. Branchen er under et voldsomt pres, så vi håber, at blive tilgodeset i den kommende forhandlinger om udmøntning af midlerne,” siger Pia Svane, der er uddannelses- og projektchef i HORESTA.

HORESTA har tidligere forslået at nedsætte aldersgrænsen for, hvornår man kan blive voksenlærling for på den måde hurtigere at løfte unge ufaglærte til faglærte. Derudover har brancheorganisationen et ønske om at gøre gastronom-, receptionist- og tjeneruddannelserne mere attraktive ved blandt andet at investere i tidssvarende læringsmiljøer og en bedre markedsføring af både uddannelser og job inden for hotel- og restaurantbranchen.

Langt over 100 har taget kursus for oplæringsansvarlige

HORESTA og 3F har stor succes med et nyt kursus, som blandt andet skal sikre bedre lærepladser for elever. Over 100 har gennemført kurset det seneste halve år. En af dem er Jesper Ballisager, konferencekoordinator hos Severin

Log ind