Nye tal viser, at danske hoteller og restauranter i anden halvdel af 2022 havde så stor mangel på arbejdskraft, at det kostede omsætning for to ud af tre virksomheder i erhvervet. Dermed var erhvervet hårdere ramt end noget andet erhverv.

Tallene stammer fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der har afdækket rekrutteringssituationen i Danmark i perioden juni til november 2022.

25 procent af alle opslåede stillinger endte med aldrig at blive besat, mens 22 procent blev besat med en anden profil end den ønskede. Med andre ord var det kun 53 procent af stillingsopslagene, der endte i et tilfredsstillende match.

“Selvom undersøgelsen blev afsluttet i november, er der ingen tvivl om, at hotel- og restauranterhvervet stadig har store udfordringer, når det gælder rekruttering. Derfor er der brug for, at der bliver sat ind på flere områder. Det skal blandt andet være lettere at tiltrække arbejdskraft fra udlandet, og derudover er der brug for en markant styrkelse af vores erhvervsuddannelser. De skal være mere attraktive, og vi skal have dem markedsført bedre,” siger Pia Voss, der er adm. direktør i HORESTA.

Fra juni til november 2022 var der 5.780 forgæves rekrutteringer efter køkkenmedhjælpere, 3.040 forgæves rekrutteringer efter kokke og 1.580 efter tjenere. Det svarer til, at hhv. 45, 29 og 35 pct. af stillingsopslagene ikke blev besat.  

Jyder hentede flest medaljer til DM i Skills

Til årets DM i Skills dystede unge kokke, tjenere og receptionister for at vise deres evner. Her var det særligt de jyske elever, som tog medaljer med hjem fra Roskilde.

HORESTA: Stop unfair konkurrence fra det offentlige

I dag udsættes mange private virksomheder for unfair konkurrence fra offentlige institutioner, når eksempelvis museer, spillesteder eller forsamlingshuse udbyder konferencefaciliteter, overnatninger eller selskabsfaciliteter. Det vil HORESTA have ændret på.

Log ind