Nye tal viser, at danske hoteller og restauranter i anden halvdel af 2022 havde så stor mangel på arbejdskraft, at det kostede omsætning for to ud af tre virksomheder i erhvervet. Dermed var erhvervet hårdere ramt end noget andet erhverv.

Tallene stammer fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der har afdækket rekrutteringssituationen i Danmark i perioden juni til november 2022.

25 procent af alle opslåede stillinger endte med aldrig at blive besat, mens 22 procent blev besat med en anden profil end den ønskede. Med andre ord var det kun 53 procent af stillingsopslagene, der endte i et tilfredsstillende match.

“Selvom undersøgelsen blev afsluttet i november, er der ingen tvivl om, at hotel- og restauranterhvervet stadig har store udfordringer, når det gælder rekruttering. Derfor er der brug for, at der bliver sat ind på flere områder. Det skal blandt andet være lettere at tiltrække arbejdskraft fra udlandet, og derudover er der brug for en markant styrkelse af vores erhvervsuddannelser. De skal være mere attraktive, og vi skal have dem markedsført bedre,” siger Pia Voss, der er adm. direktør i HORESTA.

Fra juni til november 2022 var der 5.780 forgæves rekrutteringer efter køkkenmedhjælpere, 3.040 forgæves rekrutteringer efter kokke og 1.580 efter tjenere. Det svarer til, at hhv. 45, 29 og 35 pct. af stillingsopslagene ikke blev besat.  

HORESTA vil gøre fritidsjobs mere tilgængelige

Det skal være nemmere for de danske virksomheder at tiltrække helt unge medarbejdere, og samtidig skal de i fremtiden kunne varetage flere opgaver. Det mener HORESTA, som kommer med en række opfordringer til regeringen i et nyt politisk udspil.

HORESTA: Sådan får vi flere unge i fritidsjob

Regeringen har bebudet, at den vil præsentere et udspil til, hvordan vi får flere unge til at tage et fritidsjob. Derfor har HORESTA udarbejdet 7 konkrete forslag til, hvordan det kan gøres.

Log ind