Af Jannick Nytoft, adm. direktør, HORESTA

Valgkamp eller ej. Vi vælger at tro, at det handler om almindelig sund fornuft, når flere partier på Christiansborg nu er klar til at springe til og hjælpe vores branche i en umulig situation.

Det handler om positivlisten, og det handler om, at alt for mange virksomheder i branchen er afskåret fra at kunne bruge listen til at rekruttere international arbejdskraft efter.

Problemet er, at når man rekrutterer via positivlisten, er der krav om, at man skal have haft elever. Har man ikke det, bliver ansøgninger om arbejds- og opholdstilladelser afvist.

Det er en kæmpe udfordring i en branche som vores, hvor der er mangel på elever, og hvor nogle virksomheder kun delvist kan blive praktikpladsgodkendt og derfor ikke er altid er attraktive for elever. Selv om man som virksomhed ønsker at bidrage til uddannelsen af den næste generation, er det langt fra altid muligt.

Fra HORESTAs side har vi gjort politikerne opmærksomme på problemet. Et problem, som åbenlyst kalder på, at der ændres på elevkravet. Samtidig er flere virksomheder kommet i klemme efter to turbulente coronaår, hvor antallet af elever har været svingende på grund af den ændrede situation.

Derfor er det positivt, at flere partier nu ser på sagen med samme klarsyn, som vores branche har efter talrige afslag på arbejds- og opholdstilladelser.

Alle tre partier, der stiller op til valget med statsministerkandidater – Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative – melder sig klar til at drøfte problemet. Det samme gør Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Alle kan se udfordringen. Forhåbentlig kan alle også blive enige om løsningen.

Vi kan derfor kun opfordre til, at der handles hurtigt og laves en justering af positivlisten inden et eventuelt valg, så processen ikke bliver lang. Der er rigeligt af hovedbrud for vores branche lige nu. Vi har ikke brug for endnu et, der lige nu betyder, at virksomheder må sige nej til omsætning. Det kan vi ikke være tjent med. 

Webinar: Genvejen til international arbejdskraft

Mange virksomheder har udfordringer med at rekruttere kvalificerede medarbejdere, men er du åben overfor at ansætte medarbejdere fra udlandet er der gratis hjælp at hente. Det kan du høre mere om på et webinar den 25. marts.

Log ind