Hoteller, campingpladser, restauranter og resten af oplevelseserhvervet har gode erfaringer med at integrere flygtninge på arbejdsmarkedet via meningsfulde og alsidige job. Derfor er HORESTA glade for den særlov, der er hastet igennem, men Kristian Nørgaard, politisk direktør i HORESTA, advarede alligevel på TV2 News i weekenden om, at processen kan trække ud.

”Allerede nu er der blevet handlet hurtigt, og det er vi rigtig glade for. Vi hører dog om, at der er lang ventetid på at booke det her fysiske møde, som man skal have, for at kunne få en opholdstilladelse, og det må ikke sande til. Derfor er vi glade for, at der allerede nu bliver taget ekstraordinær handling på at holde åbent i weekenden, og der bliver åbnet flere steder. Vi har jo medlemmer, som er klar til at ansætte ukrainere, og det ser vi frem til at kunne gøre hurtigst muligt,” fortæller han.

Hotel- og restauranterhvervet kigger frem mod en højsæson, hvor HORESTA estimerer, at der skal ansættes 26.000 flere medarbejdere, end branchen beskæftiger i dag.

”Der er rigtig gode muligheder for ukrainerne for at komme ind i hotel-, restaurant- og campingerhvervet. Det er mange alsidige jobs i et internationalt miljø. Næsten hver tredje medarbejder i erhvervet er med en udenlandsk baggrund, og derfor er der mange steder, hvor man kan klare sig med engelsk,” siger Kristian Nørgaard, og fortsætter:

”Vi er selvfølgelig klar til at kigge på, hvilken opkvalificeringssnak der skal være, og om der er nogle kompetencer, som de skal have. Selvfølgelig hele tiden med meget stor respekt for den baggrund de kommer med i Ukraine.”

Kristian Nørgaard mener, at vi her står med en mulighed for at give nogle mennesker en god start på tilværelsen i Danmark. Men det er HORESTAs erfaring, at det kan tage lang tid at komme gennem systemet. Det er en proces med mange trin. Man skal have CPR-nummer og skattekort. Sidstnævnte kan godt tage lang tid bare for dem, der kommer fra EU-lande.

HORESTAs december: 24 ønsker på 24 dage

Følg med i HORESTAs julekalender 2023, hvor vi dag for dag fortæller, hvad politikerne kan gøre for at skabe bedre rammevilkår for hotel-, restaurant- og turisterhvervet

HORESTA: Ser gode takter i regeringens 2030-plan

Regeringen åbner op for mere udenlandsk arbejdskraft i sin 2030-plan, som blev præsenteret tirsdag. HORESTA glæder sig over lavere beløbsgrænser, men påpeger, at overenskomster ikke bør være et krav.

Log ind