Regningerne fortsætter med at vokse. Det viser nye tal i det såkaldte ”Producent- og importprisindeks for varer” fra Danmarks Statistik. Indekset viser udviklingen i priserne på de varer, som handles i første omsætningsled mellem virksomheder. Det er således ikke forbrugerpriserne, men giver en indikator for retningen, da virksomhedernes produktionsomkostninger stiger.

Det samlede indeks er i april steget med 37,4 pct. sammenlignet med april 2021, og stigningen er den højeste i den tid, Danmarks Statistik har opgjort tallene.

”Det er en betragtelig stigning, og det er af en størrelse, hvor alle forretningsdrivende vil registrere ændringerne. Udviklingen er i høj grad drevet af ændringer i energipriserne, som er stukket helt af efter krigen i Ukraine og sanktionerne mod Rusland,” siger Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA. Producenternes priser på el, gas og fjernvarme er således hele 226 pct. højere end samme tidspunkt sidste år.  

Kategorien ”Fremstilling af fødevarer” er i april isoleret set steget med 15 pct. i forhold til samme måned i 2021.  

”Selvom stigningen i fødevarepriserne langt fra er blandt de højeste, så er det stadig en historisk udvikling, som særligt vores erhverv mærker lige nu. Desværre for kommer dette på bagkant af to års krise, som har været utrolig omkostningsfuld for mange virksomheder,” lyder det fra Jonas Kjær.

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Flere campister – men færre campingvogne

I en årrække er antallet af campingvogne på de danske pladser faldet, mens antallet af campister har udviklet sig modsat. “Nutidens campist foretrækker en større grad af fleksibilitet,” lyder det.

Log ind