Indlæg af Jannick Nytoft, adm. direktør i HORESTA, som også er bragt i dagens udgave af Børsen

Turisme- og oplevelseserhvervet begynder igen at opleve efterspørgsel. Coronaen har sluppet sit tag i branchen, og alle muligheder er igen i spil for dem, der søger både store og små minder med venner, familie og kolleger.

Det er også en genstart af den del af overnatningserhvervet, som er baseret på privat udlejning. Airbnb kom ud af første kvartal med et rekordhøjt antal bookinger. Tillykke til Airbnb, det har været vanskelige år for os alle.

Desværre er de seneste to års pandemi ikke blevet brugt på at få styr på kontrollen med den private udlejning af boliger, og derfor står vi fortsat med en kæmpe udfordring i Danmark.

I 2017 besluttede et flertal i Folketinget, at der skulle være klare regler for den private korttidsudlejning af egen helårsbolig. Der blev indført et udlejningsloft på 70 dage om året, hvis indtægterne samtidig blev indberettet til skat.

Men reguleringen har aldrig givet mening. Indtægterne siger ikke noget om antallet af udlejningsdage, og derfor har myndighederne ingen forudsætninger for at kontrollere, hvorvidt der fjernes boliger fra markedet for at lave pirathoteller. Vel og mærke erhvervslignende drift uden alle fordelene. De professionelle værter svarer minimal skat ud fra den nuværende model, de uddanner ikke ungdommens talenter, og de lever ikke op til alle de sikkerhedsmæssige krav, som hotellerne gør.

Derfor er der brug for en model, hvor udlejningen rent faktisk kan holdes i snor. En regulering, som er med til at styrke turismeerhvervet – og ikke udhule det.

Samtidig er der brug for at få kigget på udlejningsloftet. Kommunerne kan i dag forhøje antallet af dage, så private kan udleje deres boliger i 100 dage om året. Men der er ikke mulighed for at sætte det ned. I en tid med boligmangel til studerende i for eksempel København bør der kigges på denne grænse, der i stedet for bør ligge i omegnen af 5-6 uger, som er, hvad den typiske dansker har af ferie i løbet af et år.

Den nuværende model kan hverken turismen, naboerne til privatudlejningen eller samfundet være tjent med. Vi har brug for en regulering og kontrol, som i sidste ende sikrer, at reglerne overholdes. Det er en utopi at tro, at rammerne for dette er på plads i dag.

headerImage

HOLD DIG OPDATERET

Start dagen med HORESTAs nyhedsbrev. Alle hverdage udsender vi rådgivning og relevante branchenyheder til din indbakke.

Regeringen vil miljømærke alle destinationsselskaber

Alle offentlige turismeorganisationer skal være bæredygtighedscertificeret. Sådan lyder ambitionen i et af pejlemærkerne for dansk turisme i den strategi, som regeringen fremlagde i slutningen af juni på baggrund af et samarbejde i Det Nationale Turismeforum.

HORESTA om erhvervsturismen: ”Bekymringer er gjort til skamme”

Sammenlignet med 2020 og dermed det første coronaår er der atter fart i erhvervslivets store møder, konferencer og messer. Nye tal fra turistorganisationen Visit Denmark viser, at i 2021 gik den danske møde- og turismebranche frem med 34 pct. i forhold til året før. Der er dog fortsat et dyk på 38 pct. til 2019 og dermed før pandemien. Især ses et stort fald i de udenlandske forretningsovernatninger her i landet, skriver JP/Finans.dk.

HORESTAs adm. direktør fylder 50 år på søndag

Politisk interessevaretagelse har været et helt centralt omdrejningspunkt i Jannick Nytofts professionelle karriere. Nu står han i spidsen for HORESTA og er branchens frontfigur. På søndag fylder han 50 år.

Log ind