Før pandemien ramte, buldrede turisme- og oplevelseserhvervet afsted, men krisen satte en midlertidig stopper for den positive udvikling. Derfor har højsæsonen 2019 stået som branchens klimaks, hvad angår beskæftigelse. Indtil nu.

For i maj var der 133.000 ansatte hos landets campingpladser, feriecentre, kantiner, cafeer, nattelivsvirksomheder, hoteller, restauranter og øvrige oplevelsesvirksomheder. Det er en fremgang på flere end 5.000 ansatte sammenlignet med juli 2019, og det er 10.700 flere end i maj 2019.

HORESTAs politiske direktør, Kristian Nørgaard, er ikke i tvivl om, at beskæftigelsen vil være fortsat med at stige ind i årets sommerferie, når Danmarks Statistik udgiver tal for juni og juli.

”Tallene viser på bedste vis, hvordan erhvervet er et vækstlokomotiv, når vi ikke er underlagt restriktioner. Mange forventer stadig stigende efterspørgsel til trods for globale usikkerheder og stigende inflation, og derfor er den største udfordring for mange at skaffe den nødvendige og tilstrækkelig arbejdskraft,” siger Kristian Nørgaard.

Rekordmange udlændinge

Under pandemien var der mange af erhvervets internationale medarbejdere, der rejste hjem. Derfor glæder det HORESTAs politiske direktør, at erhvervet nu også beskæftiger rekordmange medarbejdere med anden baggrund end dansk.

I maj 2021 beskæftigede branchens virksomheder således ca. 8.500 færre udlændinge end i maj i år, hvor antallet af medarbejdere med anden baggrund end dansk nåede hele 36.200 personer.

”Turisme- og oplevelseserhvervet rummer et hav af muligheder for både danske og internationale medarbejdere, og vi er stolte af den integrations- og beskæftigelsesindsats, som virksomhederne gør hver eneste dag for alle typer af medarbejdere. Branchens virksomheder har særligt registreret en vækst i rekrutteringen af medarbejdere fra Sydeuropa, viser de nyeste tal,” siger Kristian Nørgaard, og fortsætter:

”I slutningen af juni lempede Christiansborgpolitikerne på rammerne for virksomhedernes rekrutteringsmulighederne, og det bliver fuldstændig afgørende for branchen fremadrettet. For der er meget få ledige danskere, og der er brug for medarbejdere for at imødekomme den historiske store efterspørgsel, som store dele af hotel- og restauranterhvervet oplever lige nu,” siger HORESTAs politiske direktør, Kristian Nørgaard.

HORESTAs politiske direktør var i går i både TV2 Nyhederne og TV2 News for at fortælle, hvordan virksomhederne i branchen forsøger at tiltrække endnu flere til erhvervet.

Log ind