I næsten to år har hotel-, restaurant- og turisterhvervet kæmpet med tvangslukninger og et væld af restriktioner, som har gjort det umuligt for mange at drive forretning.

Derfor bliver det en glædens dag for erhvervet, når alle tvangslukninger og restriktioner forsvinder fra på tirsdag. Men den 1. februar bør samtidig markere afslutningen et meget langstrakt forløb, hvor erhvervet har skullet bære en enorm samfundsbyrde på sine skuldre, mener HORESTA efter aftenens udmelding på pressemødet i Statsministeriet.

”HORESTA har presset hårdt på for at få friheden tilbage til vores erhverv. Med lave indlæggelsestal er det efter vores opfattelse et helt naturligt skridt. Vores medlemmer kan næsten ikke vente med at få restriktionerne lempet, give et smil uden mundbind, skabe fantastiske oplevelser for gæsterne og igen kunne holde åbent til efter kl. 23. Samtidig trænger erhvervet også økonomisk til at slippe fri af restriktionerne, så virksomhederne igen kan begynde at tjene penge”, siger Jannick Nytoft.

28 milliarder kroner er tabt

Han understreger dog samtidig, at genåbningen bør være et gearskifte i håndteringen af corona i vores samfund.

En ny opgørelse fra HORESTA viser, at hotel- og restauranterhvervet i 2020 og 2021 mistede omsætning for 28 milliarder kroner. I samme periode modtog erhvervet 12 milliarder kroner i kompensation.

Jannick Nytoft føler sig overbevist om, at hotel-, restaurant- og turisterhvervet i løbet af en årrække vender tilbage i rollen som Danmarks stærkeste væksterhverv. Men han understreger, at erhvervet ikke kan holde til flere tvangslukninger og perioder med restriktioner.

”Vi tror og håber på, at dette var den sidste nedlukning af vores erhverv. Med et velfungerende vaccinationsprogram forventer vi ikke at skulle lukke ned igen. Men skulle det alligevel ske, skal sikkerhedsnettet se helt anderledes ud. Der er brug for bedre varsling og et kompensationsprogram, som i langt højere grad dækker de reelle tab”, siger Jannick Nytoft.

HORESTA efterlyser samtidig en forlængelse af de eksisterende kompensationsordninger. Det til trods for, at restriktionerne nu forsvinder.

”Det er langt fra alle virksomheder i hotel-, restaurant- og turisterhvervet, som vil gå fra 0 til 100 i omsætning, når restriktionerne forsvinder. Særligt virksomheder, der er afhængige af udenlandske gæster, og virksomheder med lang bookinghorisont, får en langsom genstart. Disse virksomheder har brug for hjælp i lidt længere tid til at komme i gang igen. I første omgang handler det om, at lønkompensationen som minimum forlænges februar ud”, siger Jannick Nytoft.

Log ind