HORESTA opfordrer til, at lønkompensationen fortsætter efter den 1. februar, hvor den ellers står til at udløbe. Mange virksomheder går ikke fra 0 til 100 hen over natten til den 1. februar og har brug for løbende at kalde medarbejderne ind i takt med, at gæsterne vender tilbage.

”Hele møde-, messe- og konferencebranchen kigger ind i en februar måned, hvor meget af omsætningen er forduftet under nedlukningen. Mange gæster og kunder har reageret på usikkerheden og aflyst deres arrangementer. Disse virksomheder har brug for at have medarbejderne hjemme på lønkompensation lidt endnu, før markedet vender tilbage til mere normale tilstande. For mange bliver februar dårligere end januar, selvom restriktionerne er færre”, siger HORESTAs adm. direktør, Jannick Nytoft.

Han peger også på hoteller, feriecentre og selskabslokaler, som en del af branchen, der vil få en langsommere opstart i modsætning til for eksempel restauranterne, hvor omsætningen ventes hurtigere tilbage, så snart restriktionerne er udfaset.

”Kunderne booker ikke en familiefest eller konference til ugen efter. Det kræver planlægning og derfor har branchen brug for lønkompensationen efter restriktionsudløb, ligesom vi så det i foråret 2021,” fortsætter Jannick Nytoft.

Han understreger, at virksomhederne helt automatisk vil trappe ud af lønkompensationsordningen i takt med, at de får omsætningen tilbage. Ordningen dækker langt fra hele lønnen og dermed står virksomhederne med en lønudgift hver måned til de hjemsendte medarbejdere. 

”Ingen virksomheder har interesse i at spekulere i denne ordning. Så snart omsætningen er tilbage, vil de være 100 procent afhængige af deres medarbejdere og hente dem ind i driften igen. Vi taler måske om 1-2 måneder, som vil have en kolossal betydning for, at virksomhederne får en fair chance for genstart,” siger Jannick Nytoft.

Hotel- og restauranterhvervet tabte de første 18 måneder af coronakrisen samlet set 27 milliarder kroner i omsætning. I samme periode fik virksomhederne i erhvervet 12 milliarder kroner i kompensation.

60 pct. af HORESTAs medlemmer forventer at have brug for lønkompensation i februar, hvis restriktionerne opretholdes som nu.

Log ind