Da turisme- og oplevelseserhvervet i efteråret kom fri af restriktionerne, var efterspørgslen stor. Det viser sig også tydeligt i overnatningstallene for det professionelle overnatningserhverv fra Danmarks Statistik, hvor alle overnatningsformer går frem sammenlignet med inden krisen i 2019. Samlet set var der 25 procent flere overnatninger på landets hoteller, vandrerhjem, campingpladser m.v. i november 2021 end i samme måned i 2019.

HORESTAs adm. direktør, Jannick Nytoft, glæder sig over udviklingen.

”Tallene viser meget tydeligt, at der har været et stort ønske og opsparet behov for at bruge vores fantastiske overnatningserhverv. Coronaen har ikke ændret ved denne trang til oplevelse. Tværtimod. Men restriktionerne har været skyld i de tab, som virksomhederne har lidt de seneste to år,” siger han.

En stor del af fremgangen er trukket af de feriehusene, der gik frem med 65 pct. Fremgangen i hotelbranchen var på knapt 7 procent.

Hotellerne i Region Hovedstaden oplevede for første gang flere overnatninger end i 2019, før krisen ramte. Jannick Nytoft understreger dog, at hotelbranchen særligt i hovedstaden fortsat er meget hårdt ramt. Dels var november et lille lysglimt over snart to år, hvor der kunne registres vækst – i lange perioder har belægningsprocenten ligget et godt stykke under 50. Samtidig er kampen om hotelgæster intensiveret, og de købestærke udenlandske gæster er stadig ikke kommet tilbage på niveau.

”Under krisen er der blandt andet åbnet mange tusinde nye hotelværelser i hovedstaden, og derfor mærkes den generelle overnatningsvækst ikke nødvendigvis hos alle, da der er kommet flere konkurrenter i markedet. Med til historien hører også, at der er langt til den omsætning pr. værelse, som virksomhederne oplevede i november 2019,” siger HORESTA-direktøren.

Danmarks Statistik har endnu ikke opgjort overnatningstallene for december, men Jannick Nytoft er ikke i tvivl om, at branchens positive udvikling igen blev bremset, da omikron-varianten gjorde sit indtog i Danmark, hvilket førte til restriktioner. Disse politiske beslutninger satte blandt andet en stopper for konference- og erhvervsturismen.

København går videre med turismeafgift

Det vakte kritik fra turistbranchen, da et flertal af politikerne i Københavns Kommune sidste år stemte for, at man vil have en turismeafgift. På en afstemning torsdag stadfæstede politikerne, at man vil indføre afgiften.

Det tager turismen med fra Frigast-balladen

Turismen sejrede, da regeringen endelig meldte ud om Frigast-anbefalingerne og sanering af erhvervsstøtten. Men det langstrakte forløb har også givet vigtig læring til turismen, lyder det fra erhvervet selv.

Log ind