Af Kristian Nørgaard, politisk direktør i HORESTA

Der er blevet skrevet Danmarkshistorie i denne uge. Politisk Danmarkshistorie.

For første gang i 40 år har vi fået en regering, der bryder med blokpolitikken, som vi har kendt den helt tilbage til den sidste Anker Jørgensen-regering i slutningen af 70’erne.

Det ændrer den politiske spilleplade markant, og det kan ses i det regeringsgrundlag, som Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen har konstrueret over de seneste seks uger. Et grundlag, der skal fungere som GPS for det Danmark, SVM-regeringen ønsker at føre os i retning af over de kommende fire år.

Det nye projekt er blevet mødt af både korslagte arme, løftede pegefingre og rynkede bryn, og det er da også en mineret rute, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har begivet sig ud på. Men ligesom beslutningen om at skræve over midten af dansk politik har været historisk, lige så historisk er chancen for nu at få truffet nogle beslutninger, som kan få afgørende betydning for fremtidens danske velstand og velfærd. Det skal udnyttes, og det vil være en stor skuffelse, hvis denne regeringsperiode ikke byder på markante forbedringer og tilpasninger, der kan fremtidssikre Danmark.

Grundlaget for den nye regering er både ambitiøst og visionært. Både når det gælder fremtidens sundhedsvæsen, uddannelsessystem, klimahåndtering og vækst i den private sektor. Der er fundet fornuftige kompromisser på en lang række områder. Lykkes det at få gennemført hovedparten af regeringsgrundlaget i løbet af de næste fire år, vil Danmark stå væsentligt bedre rustet til at håndtere morgendagens udfordringer, end vi gør i dag, og baggrunden for dette er først og fremmest, at kompromiserne findes hen over af midten, og at der er skabt en fælles platform til at gennemføre reformer, som har vist sig umulige at komme igennem med, hvis flertallene skulle findes i den ene eller den anden blok. Det giver håb om langsigtede og holdbare løsninger.

Derfor er den klare opfordring fra HORESTA nu: Kør på. Drej gashåndtaget i bund og udnyt en enestående mulighed til at få truffet de svære beslutninger. Det vil selvfølgelig give god mening at invitere oppositionen fra både højre og venstre med ind i forhandlingslokalet, men lad det ikke forplumre visionerne og tage luften ud af ambitionerne. I har 90 mandater i ryggen. Det skal udnyttes, og i HORESTA har vi opgavelisten klar. Vi skal sikre, at dansk turisme har bedre rammevilkår, der gør, at vi kan konkurrere med andre destinationer i udlandet. Vi skal sikre, at endnu flere unge mennesker tilvælger vores fag, når de tager karrierevalget, vi skal sikre de nødvendige rammer for den grønne omstilling og så skal det være markant lettere for internationale medarbejdere at arbejde i Danmark.

Log ind