Af Kristian Nørgaard, politisk direktør, HORESTA

I hotel- og restauranterhvervet er der ansat 27.000 nye kokke, hotelmanagers, tjenere, receptionister, opvaskere, rengøringsmedarbejdere m.v. det seneste halve år. Det er intet mindre end fantastisk.

En del af forklaringen er selvfølgelig, at vi er gået fra at være lukket ned til at være i højsæson. Men det ændrer ikke ved, at branchen har formået at tiltrække en stor del af den arbejdskraft, som vi har råbt så højt på meget længe. Vores vurdering i HORESTA er lige nu, at vi trods rekordhøj beskæftigelse stadigvæk mangler 5.000-6.000 medarbejdere, men det er kun på den korte bane.

Hotel- og restauranterhvervet er og bliver et væksterhverv, og selv om vi potentielt kan ramme en periode med økonomisk turbulens i nær fremtid, så vil vores behov for arbejdskraft på den lange bane bare vokse, og det vil også gælde mange andre dele af den private sektor. 

Når det nye folketing sætter sig sammen, efter at vi alle sammen har sat vores kryds, bliver det en nøgleopgave at sikre den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft til erhvervslivet. For det er nemlig forudsætningen for at sikre finansieringen til velfærden.

Valgkampen skal handle om mangel på arbejdskraft

Lige nu går den danske statskasse, kommunekasserne og virksomhederne glip af milliarder, fordi der ikke er hænder nok. Det er skammeligt, for det er netop i perioder med høj efterspørgsel at virksomheder såvel som statskasse skal rustes til dårligere tider. Når virksomhederne må sige nej til omsætning, så taber vi alle. 

Vi mener derfor, at valgkampen og et efterfølgende regeringsgrundlag i høj grad skal handle om, hvordan vi sikrer den rette arbejdskraft på den lange bane. Hvordan vi får uddannet flere unge, skabt bedre muligheder for international rekruttering og gør det mere attraktivt at arbejde. Det er en bunden opgave, for uden vækst, ingen velstand og velfærd.

Derfor er det også positivt, at Dansk Arbejdsgiverforening i går lagde forslag på politikernes bord, der kan øge arbejdsstyrken med 70.000. I HORESTA har vi deltaget i arbejdet med at udvikle forslagene og kan derfor kun anbefale politikerne, at der sættes gang i forhandlingerne hurtigst muligt efter et valg. 

Den kommende valgkamp må ikke ende i overbudsforslag til, hvordan skattekronerne og det skrumpende råderum skal fordeles. 

Lad os i stedet få rettet fokus over på, hvordan fremtidens vækst bliver skabt. Det er afgørende for fremtidens velstand.

Kristian Nørgaard, politisk direktør, HORESTA

Kristian Nørgaard, politisk direktør, HORESTA

Log ind