Danmark oplever en virkelighed med høj inflation og risiko for recession. I den situation skal de offentlige udgifter holdes nede, samtidig med at væksterhvervene understøttes bedst muligt.

Sådan lyder budskabet fra HORESTA, efter at regeringen fremlagde sit finanslovsforslag for næste år.

HORESTA opfordrer på det kraftigste til, at finansloven bliver så stram som overhovedet muligt.

”Vi står i en situation, hvor inflationen galopperer derudad. Det presser både private husholdninger og erhvervslivet maksimalt. Det er klart, at en stram finanslov på ingen måde kan løse problemet i en åben økonomi som Danmarks, men det bør i hvert fald sikres, at finanspolitikken ikke tænder yderligere op under inflationen”, siger HORESTAs adm. direktør, Jannick Nytoft.

Han opfordrer samtidig til, at regeringen fokuserer på at styrke de erhverv, som fremover bedst kan skabe vækst. Det gælder for eksempel hotel-, restaurant- og turisterhvervet, som i andet kvartal gav det største bidrag af alle brancher til den danske vækst i BNP.

”Det handler først og fremmest om at sørge for, at vi har adgang til kvalificeret arbejdskraft. De senere år har vores medlemmer igen og igen måttet takke nej til ordrer, fordi de ikke har hænder og hoveder nok. Dermed går virksomhederne glip af vækstmuligheder, men både de statslige og kommunale kasser går også glip af skatter og afgifter til finansiering af velfærd. Derfor må og skal der findes langtidsholdbare løsninger på den aktuelle ubalance på arbejdsmarkedet,” siger Jannick Nytoft.

Hotel- og restauranterhvervet satte i juli beskæftigelsesrekord med 137.000 medarbejdere. Det er 12.000 flere end før coronakrisen. Men HORESTA skønner, at erhvervet kunne beskæftige yderligere 5.000-6.000 medarbejdere, hvis det var muligt at skaffe dem.

”Regeringen og oppositionen har sammen taget en række initiativer, der har haft effekt. Men bare slet ikke nok. Der er i særlig grad brug for øget adgang til international arbejdskraft, og at flere unge bliver motiveret til at søge ind på erhvervsuddannelserne”, siger HORESTAs adm. direktør, Jannick Nytoft.

København går videre med turismeafgift

Det vakte kritik fra turistbranchen, da et flertal af politikerne i Københavns Kommune sidste år stemte for, at man vil have en turismeafgift. På en afstemning torsdag stadfæstede politikerne, at man vil indføre afgiften.

Log ind