Under Corona-krisen har moms- og a-skatte-lånene til erhvervslivet været en afgørende redningskrans, som har holdt mange i turisme- og oplevelseserhvervet fra at dreje nøglen om. De første tilbagebetalingsdatoer af lånene bliver nu rykket fra november og februar til april, og det glæder HORESTA, som har presset på for en ny model.

”Vi glæder os over, at politikerne har lyttet til et samlet erhvervsliv, som har givet udtryk for, at den eksisterende tilbagebetalingsmodel var urealistisk. Med dagens politiske aftale får virksomhederne længere tid til at tjene de nødvendige penge, og det kan være forskellen på, om de må lukke eller ej,” siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA.

De første tilbagebetalinger af moms- og a-skatte-lånene falder den 1. april og herefter kan virksomhederne få en afdragsordning på Skattekontoen i op til 2 år med en rente på 0,7 pct. pr. måned. Regeringen vil herudover forlænge garantiordningerne i Vækstfonden til udgangen af i år, som kan give mulighed for at yde lån i op til 6 år for de hårdest ramte virksomheder, der ikke kan få banklån på sædvanlige markedsvilkår.

HORESTA understreger dog, at der er store forskelle fra den vedtagne model til, hvad HORESTA i samarbejde med Danmarks Restauranter & Cafeer, Dansk Erhverv, SMVdanmark og Dansk Industri havde foreslået efter inspiration fra rejsebureauerne.

”Rejsebureauerne har fået en attraktiv låneordning gennem Rejsegarantifonden, som der ikke har været politisk vilje til at kopiere, fordi moms-/skatteordningen er for alle virksomheder i dansk erhvervsliv. Derfor er der fortsat brug for at finde målrettede løsninger for at sikre de hårdest ramte virksomheder som eksempelvis de store kongres- og messecentre, hvor det tager længere tid at få forretningen tilbage,” siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA.

Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i HORESTA, leverede samme reaktion på aftalen til TV2 News:

Log ind